Πώς τα Capital Controls επηρέασαν τον Online Τζόγο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώς τα Capital Controls επηρέασαν τον Online Τζόγο

20:08 | 14/1/16
pws-ta-capital-controls-ephrreasan-ton-online-tzogo

Mε μια λιτή ανακοίνωση στις 28/06/2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «καλωσόρισε» τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων ως αναγκαίο μέτρο για την προστασία των τραπεζών

Τα γνωστά σε όλους μας capital controls «χάλασαν» αυτό που ονομάζουμε κανονικότητα στη ζωή μας βάζοντας πλαφόν 60euro στις αναλήψεις χρημάτων από ATM κι εμποδίζοντας όσες συναλλαγές έχουν να κάνουν με το εξωτερικό. Στα πλάσια αυτά δημιούργησε και μεγάλα προβήματα στην αγορά των online στοιχηματικών εταιριών και των διαδικτυακών καζίνο.

Μέχρι τότε οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι κατάθεσης ήταν κατά 70% μέσω της Paysafecard και κατά 30% μέσω πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Στο εξωτερικό τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια Skrill και Neteller καταλαμβάνουν σαφώς μεγαλύτερο μέρος της αγοράς καθώς οι παίκτες είναι περισσότερο εξοικιωμένοι με αυτά.

Με την έναρξη των Capital Controls όμως καμία μέθοδος δεν ήταν διαθέσιμη για τους Έλληνες παίκτες καθώς η paysafecard αποχώρησε από την Ελλάδα, ενώ η κατάθεση χρημάτων στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια Skrill και Νeteller  θεωρούταν έμβασμα. (Στην πράξη δηλαδή οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες δέχονταν την κατάθεση μέσω Ewallet αλλά οι παίκτες δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με χρήματα το Ewallet).  Προς στιγμήν δημιουργήθηκε μεγάλος πανικός, κάποιες εταιρίες έσπευσαν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα ώστε να δέχονται κάρτες, ενώ κάποιες άλλες παρέμειναν τελείως αποκλεισμένες από την αγορά.

Το κενό στην αγορά όμως δεν παρέμεινε για πολύ και η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήταν η εισαγωγή του VivaWallet. H Viva δεν είναι κάποια καινούρια εταιρία αλλά από το Δεκέμβρη του 2014 επένδυσε πάνω της η οικογένεια Λάτση. O στόχος είναι να μετατραπεί η Viva σε μια online τράπεζα, κάτι περισσότερο από ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Αρχικά χτήπησε την οnline στοιχηματική αγορά, όμως σιγά σιγά μπαίνει καθημερινά στη ζωή του επαγγελματία και του πολίτη προσφέροντας διάφορους τρόπους συναλλαγής. Επίσης, η Viva διαφημίζεται πάρα πολύ στην τηλεόραση, δείγμα του στόχου που έχει θέσει αρχικά για την ελληνική αγορά και αργότερα διεθνώς. Από τα Capital Controls και μετά όλο και περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες έχουν εισάγει σαν μέθοδο συναλλαγής το VivaWallet. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως η Viva διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και άρα μεταφορές χρημάτων από και προς το VivaWallet δεν είναι έμβασμα. Έτσι δεν υπάρχει κανένα όριο στις καταθέσεις των παικτών (και φυσικά στις αναλήψεις γι αυτούς που τα «καταφέρνουν» στο στοίχημα).

Πλέον το VivaWallet αποτελεί μια από τις πιο γνωστές μεθόδους online πληρωμών με συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο.

Πέραν της Viva όμως εμφανίστηκε και μια άλλη μέθοδος πληρωμής, η Moneysafe, η οποία λειτουργεί περίπου σαν την paysafe. Η moneysafe είναι μια επαναφορτιζόμενη κάρτα την οποία προμηθεύεστε κι επαναφορτίζετε σε περίπτερα. Δείτε εδώ πως λειτουργεί

Για τους δύο μήνες που ακολούθησαν τα capital controls η αγορά σημείωσε τεράστια κάμψη. Οι τζίροι στις στοιχηματικές εταιρίες μειώθηκαν κατά 80-90%, ενώ έως και το τέλος του 2015 η ανάκαμψη δεν έφτασε ποτέ σε επίπεδα προ capital controls

Κι ενώ ο θόρυβος από τις επιπτώσεις των capital controls στο online στοίχημα δεν έχει κοπάσει, ο Αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης  ανακοίνωσε πως θα αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης των online στοιχηματικών εταιριών. Οι 24 προσωρινές άδειες που είχαν δοθεί το 2011 με το νόμο ν.4002/2011 φαίνεται πως δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος: Το 2012 από φόρο εισοδήματος των εταιριών το ελληνικό κράτος εισέπραξε 31.179 ευρώ, το 2013 εισέπραξε 5.179 ευρώ και το 2014 εισέπραξε 27.366 ευρώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αλεξιάδη.

Η διαδικτυακή αγορά στοιχήματος είναι πολύ σημαντική σε μέγεθος καθώς μόνο ο παράνομος τζόγος κοστολογείται στα 6 δις ευρώ ετησίως. Για να καταλάβετε την αξία της, με μια μικρή διαδικτυακή έρευνα θα ανακαλύψετε πως πίσω από το μεγαλύτερο brand στην Ελλάδα, τον Stoiximan, ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται ο Mπόμπολας ενώ πλαγίως στην αγορά (μέσω VivaWallet έχει μπει η οικογένεια Λάτση).  

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών