13:14 | 8/2/16
Ποιοι μιλούν για ξεπούλημα του αγώνα τους
Προβληματισμός, αγωνία και έντονη ανησυχία φαίνεται να επικρατεί στους κόλπους του αγροτικού χώρου για το μέλλον των κινητοποιήσεων και την έκβαση του αποτελέσματος αυτών, αφού μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για απόβαση στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία στις 12 Φεβρουαρίου 2016 (απόφαση Νίκαιας), η επόμενη ημέρα βρίσκει αρκετούς συμμετέχοντες στη συνάντηση…. μουδιασμένους.
Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ώρες, οπότε και αναμένονται οι γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα της χώρας, ενώ καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συνάντηση που συγκάλεσε για την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι, η συντονιστική στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη των συντονιστικών σε Προμαχώνα και Τέμπη, Στέργιος Λίτος και Παναγιώτης Καλογιάννης, «η απόφαση της Νίκαιας για κάθοδο στην Αθήνα είναι ξεπούλημα του αγώνα που κάνουμε σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα. Έχουμε έτοιμες τις αντιπροτάσεις μας. Ας μαζέψει ο πρωθυπουργός τις προσβολές που δεχτήκαμε από τους υπουργούς του (φοροφυγάδες-ακροδεξιά στοιχεία) και τότε θα συζητήσουμε από μηδενική βάση».
Απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση μελών του κλάδου σε διάλογο μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι δύο άντρες ανέφεραν: «η κίνηση αυτή μας εξόργισε ακόμα περισσότερο. Δεν έχουν καταλάβει ότι είμαστε αγρότες στα χωράφια και όχι στα σαλόνια. Δεν έχουν καταλάβει ποιοι αγρότες έχουν το πρόβλημα και αυτό είναι το βασικό πρόβλημά τους».
Πάντως, κοινή συνισταμένη όλων εξακολουθεί να παραμένει η απόσυρση των σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και η άσκηση, από σήμερα κιόλας, ασφυκτικών πιέσεων στα σημεία που έχουν στηθεί τα μπλόκα, με περισσότερους επ' αόριστον και 24ωρους αποκλεισμούς.
Μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που παραβρέθηκαν και στη συνάντηση της Νίκαιας, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι με την κάθοδο στην Αθήνα «θα ξεφουσκώσει» ο αγώνας των αγροτών, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι «καταθέτουν ως αντιπρόταση, αυτή η κίνηση να γίνει αρχές της επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη)». Έσπευσαν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι εντός της ημέρας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που θα έχουν στα μπλόκα.
Οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, χαιρέτησαν την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα, με τον επικεφαλής Θόδωρο Πανακωνσταντίνου να υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα και μαζική συμμετοχή.
Σκληραίνουν τη στάση τους …στο τελωνείο του Προμαχώνα
Κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά «υπερβαίνουν» τα 30 χλμ», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.
Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνομβουλγαρικά σύνορα, έδωσε «ελευθέρας» από αργά χθες το βράδυ μέχρι και τις 11 σήμερα το πρωί, οπότε και θα κλείσει εκ νέου για ένα 24ωρο.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1, η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι θα κλείσει για ένα 24ωρο η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής.
Στον νομό του Κιλκίς, που έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12:00-15:00 και 19:00-22:00, ενώ στο δεύτερο οι «πύλες» θα κλείσουν 18:00-22:00.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και την Παρασκευή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16:00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30.
Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».
Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από χθες το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως επισήμανε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός της εφορίας στα Μουδανιά με τρακτέρ, από την έναρξη του ωραρίου των εργαζομένων στην υπηρεσία και μέχρι τη λήξη του.
Σχετικές ετικέτες:αγρότεςαγροτικές κινητοποιήσειςΑθήναασφαλιστικόΕλλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων