Έκθετες κατά 119,6 εκατ. ευρώ οι ΔΕΚΟ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έκθετες κατά 119,6 εκατ. ευρώ οι ΔΕΚΟ

11:43 | 27/2/16

Από πού προκύπτει η «τρύπα» στους ισολογισμούς τους για το εννεάμηνο του 2015 - Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο με 1,18 δισ. ευρώ παρά την υστέρηση στα έσοδα

Υστέρηση ύψους 119,6 εκατ. ευρώ εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2015 οι ισολογισμοί των 13 ΔΕΚΟ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η «τρύπα» των 119,6 δισ. ευρώ οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υστέρηση των εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, από τις 13 ΔΕΚΟ, οι πέντε παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα έναντι των στόχων, ενώ αρνητικές αποκλίσεις άνω του 10% εμφάνισαν οι υπόλοιποι οκτώ φορείς.

Οι πέντε φορείς που παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα είναι οι: ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΡΤ και οι υπόλοιποι οκτώ οι: Κοινωνία της Πληροφορίας, Εγνατία Οδός, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), ΕΕΣΣΤΥ, ΟΕΣΥ, ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), ΕΛΓΑ.

Η τρύπα στους προϋπολογισμούς των ΔΕΚΟ αποδίδεται κατά κύριο λόγο:

-        Στον ετεροχρονισμό των εισροών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (Κοινωνία της Πληροφορίας, Εγνατία Οδός και ΟΠΕΚΕΠΕ).
-        Στις δαπάνες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή αναδρομικών μηνιαίων αποδοχών υπαλλήλων του εν λόγω φορέα για τα έτη 2013 και 2014, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης
-        Για την Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. στην υστέρηση των προβλεπόμενων εσόδων ως συνέπεια της καθυστέρησης υπογραφής συμβάσεων με τους συγκοινωνιακούς φορείς (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ).
-        Για τον ΟΣΕ, στην υπερεκτίμηση των εσόδων του από πωλήσεις υπηρεσιών και στην μειωμένη ροή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτερη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος και τα αυξημένα έξοδα του από την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων
-        Για τον ΕΛΓΑ, στην επιστροφή μη χρησιμοποιηθείσας επιχορήγησης για προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
-        Στην υστέρηση των εσόδων από πωλήσεις (ΕΛΒΟ και ΕΑΒ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΟ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης και η διαχειριστική χρήση δεν ακολούθησε το ημερολογιακό έτος.

Αλλά το πλεόνασμα… πλεόνασμα

Παρά την υστέρηση από το μέτωπο των εσόδων, με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,18 δισ. ευρώ έκλεισε ο πρώτος μήνας του 2016 για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον μήνα Ιανουάριο, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,18 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,214 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 393 εκατ. ευρώ ή 10,3% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 346 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,649 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου 2016 μειωμένα έναντι του στόχου ήταν τα έσοδα στις κατηγορίες:

α) φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 31 εκατ. ευρώ ή 29,1%,
β) φόροι στην περιουσία κατά 98 εκατ. ευρώ ή 20,0%,
γ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 22,4%,
δ) ΦΠΑ λοιπών κατά 102 εκατ. ευρώ ή 7,6%,
ε) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 12,5%,
στ) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 22 εκατ. ευρώ ή 52,4%.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,141 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 3,625 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 566 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών