01:32 | 27/2/16
Τις μονομερείς ενέργειες διαφόρων χωρών καταδίκασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να χτυπήσουμε τη βιομηχανία των διακινητών - Να μην αφεθεί μόνη της η Ελλάδα το μήνυμα Πιτέλα
Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Όπως πρόσθεσε βλέπουμε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση, μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.
Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .
Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ.
"Ανάγκη για δεσμευτικό πλαίσιο για τον αναλογικό διαμοιρασμό"
Την ανάγκη να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, ώστε να προχωρήσει ο αναλογικός διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίες όλων των χωρών, και για μια ακόμη φορά τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που κουνούν το δάχτυλο, αλλά δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Μια βιομηχανία διακινητών - όπως είπε χαρακτηριστικά - που πρέπει να τους χτυπήσουμε. Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση ΕΕ -Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Ας δείξουμε ότι γίναμε σοφότεροι από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης"
Ερωτηθείς κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων για το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεσογειακής συμμαχίας», ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι διαφορές και αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, ούτε συμμαχίες κρατών εναντίον άλλων κρατών, αλλά πολιτικού χαρακτήρα».
«Τυγχάνει αυτή την στιγμή να υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα και η Ιταλία να βρίσκονται σε πολιτική γειτνίαση, διότι έχουμε κοινές θέσεις σε σειρά ζητημάτων, κοινές αγωνίες, κοινές διεκδικήσεις και κοινό όραμα για την Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έτσι και σε αυτή θα υπάρξει καλή συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας: «Θέλω να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν με διαφορές ανάμεσα σε κράτη, είναι πολιτικού χαρακτήρα, πολλές φορές τις κρίσιμες στιγμές οι διαφορές, οι διαφοροποιήσεις και οι συγκρούσεις ξεπερνούν ακόμα και τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Όταν κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: Στη μια μεριά είναι αυτοί που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια και (στην άλλη) αυτοί που στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια, προτιμούν την διάσπαση της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι αντιλήψεις ορισμένων που θέλουν να καρπώνονται μόνο τα οφέλη από την συμμετοχή στην Ευρώπη και να αποστασιοποιούνται από την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, βρίσκονται «σε απόλυτη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια στάση βαθιά αντιευρωπαϊκή».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καλό να μην συνδέουμε την δυνατότητα μιας διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης, εξαιτίας ενδεχομένως και της προσφυγικής κρίσης» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι στόχος μου να συνδυάσω το ένα με το άλλο».
Η Ευρώπη αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με την οικονομική κρίση, ενώ τώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις παράλληλες κρίσεις - οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας – ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Έχουμε πόλεμο στην Συρία, έχουμε τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης…Όλοι έχουν γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες και την έλλειψη αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ας δείξουμε, επιτέλους, ότι αποκτήσαμε σοφία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις που σήμερα βιώνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο Σχιστό ο Πιτέλα
Τον Πιτέλα, ξενάγησε στους χώρους φιλοξενίας του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, στον Πειραιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, όπου οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πρόσφυγες.
Στη δήλωση του ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα «μεγάλο φίλο της Ευρώπης» που «γι' αυτό είναι και μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια το επίπεδο της αλληλεγγύης που δείχνει ο ελληνικός λαός στις προσφυγικές ροές και «θα βοηθήσει, ώστε το ίδιο επίπεδο αλληλεγγύης να επιδειχθεί και από όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τη χώρα μας».
«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο οχυρό της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η ίδια η Ελλάδα. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχέση με τα ζητήματα της δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας», παρατήρησε ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι όλους πρέπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη; «Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών τότε ο καθένας είναι μόνος του», προειδοποίησε.
Τέλος ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στους τρεις νέους χώρους φιλοξενίας που δημιουργούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Κιλκίς, ενώ προετοιμάζονται και άλλοι δύο: ο ένας, επίσης στο Κιλκίς, και ο άλλος στα Γιαννιτσά.
Μήνυμα αλληλεγγύης μέσω twitter
Κατά την επίσκεψη στο Σχιστό, ο Πιτέλα, με ανάρτησή του στο twitter, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα.
"Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σώζει τις ζωές πάρα πολλών προσφυγών", ανέφερε, με ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΕυρώπηκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤζιάνι Πιτέλα
Σχετικά άρθρα