Μέτρα - σοκ στο 4-5% του ΑΕΠ ζητά από την Ελλάδα ο Τόμσεν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μέτρα - σοκ στο 4-5% του ΑΕΠ ζητά από την Ελλάδα ο Τόμσεν

01:35 | 12/2/16
metra-sok-sto-4-5-toy-aep-zhta-apo-thn-ellada-o-tomsen

Το διττό μήνυμα του ισχυρού άντρα του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρώπη - Κλείνει το μάτι για νέες περικοπές συντάξεων στην κυβέρνηση, αλλά ζητά και από τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Γιατί μιλά για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις

Μέτρα – σοκ που αντιστοιχούν στο 4-5% του ΑΕΠ, «κλείνοντας το μάτι» σε νέες περικοπές συντάξεων, ζητά από την Ελλάδα ο παλιός γνώριμος της τρόικας – και νυν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Ταυτόχρονα τονίζει την άρρηκτη σχέση μεταξύ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της βιωσιμότητας του χρέους, στέλνοντας διττό μήνυμα σε Αθήνα – για μεταρρυθμίσεις – και σε Ευρώπη – για ελάφρυνση χρέους.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο blog του ΔΝΤ, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου και υπό τον διακριτικό τίτλο «Greece: Toward a Workable Program (Ελλάδα: Προς ένα πρόγραμμα που μπορεί να δουλέψει», για να κατορθώσει η Ελλάδα να πετύχει τους φιλόδοξους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στόχους για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ «θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 4-5% του ΑΕΠ». «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί αυτό να συμβεί, χωρίς μεγάλες εξοικονομήσεις (major savings) στις συντάξεις», τονίζει.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «έχοντας κατορθώσει επιτυχώς να βγάλει την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής το περασμένο καλοκαίρι και σταθεροποιώντας την οικονομία της, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην τρέχουσα συγκυρία σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για ένα πολυετές πρόγραμμα που θα μπορεί να διασφαλίσει μια ανάκαμψη που θα έχει διάρκεια αλλά και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της χώρας».

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, διατυπώνονται κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις για τις θέσεις και τον ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία, σημειώνει ο Τόμσεν, λαμβάνοντας αυτές ως αφορμή για να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα.

«Λέγεται ότι το ΔΝΤ έχει καταστήσει προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δρακόντειες μεταρρυθμίσεις, κυρίως μάλιστα όσες συνδέονται με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Αυτό δεν ισχύει», τονίζει ο ίδιος και εξηγεί «Κάθε πρόγραμμα πρέπει να βγαίνει. Ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους πρέπει να είναι ικανός να παράσχει λογικές διαβεβαιώσεις πως μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος, μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξάρτησης από τη στήριξη Ευρώπης και ΔΝΤ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να στηριχθεί στα δικά της πόδια».

Συνεχίζοντας ο Τόμσεν σημειώνει πως «για να συμβεί αυτό απαιτούνται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και μια γενναία ελάφρυνση χρέους. Μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, αλλά τότε θα είναι μονόδρομος η απαίτηση για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

«Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν θα καταστήσουν από μόνες τους βιώσιμο το χρέος, χωρίς ελάφρυνση, αλλά ούτε και από μόνη της μια ελάφρυνση, χωρίς μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι ικανή να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Χρειάζονται ταυτόχρονα και τα δύο», υποστηρίζει.

Μεταξύ άλλων ο ισχυρός άντρας του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ διαμηνύει πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως Ελλάδα αλλά και Ευρώπη θα κληθούν να λάβουν δύσκολες από πολιτικής πλευράς αποφάσεις κατά τους προσεχείς μήνες, ώστε να κατορθώσει το ελληνικό πρόγραμμα να καταστεί βιώσιμο. Να είναι ένα πρόγραμμα που βγαίνει, που αποδίδει».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών