ΝΔ: Τορπιλίζει την εθνική συναίνεση στο προσφυγικό ο Τσίπρας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Τορπιλίζει την εθνική συναίνεση στο προσφυγικό ο Τσίπρας

10:00 | 25/2/16

Γιατί αιφνιδιάστηκαν στη ΝΔ από τη χτεσινή ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο που προηγήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οργή και εν μέρει έκπληξη έχει προκαλέσει στη Συγγρού η χτεσινή παρέμβαση Τσίπρα στη βουλή που συνοδεύτηκε από την ολομέτωπη επίθεση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΝΔ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος κινήθηκε σε συναινετικό κλίμα και φέρεται να διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι θα κινηθεί σε ανάλογο ύφος και στη βουλή. Εξ’ αυτού του λόγου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρινε σκόπιμο να ακυρώσει το ραντεβού του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη προκειμένου να βρεθεί στην αίθουσα του κοινοβουλίου, την ώρα που θα ήταν στο βήμα ο κ. Τσίπρας.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει προκαλέσει περαιτέρω εκνευρισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διότι ενισχύει και το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός κινείται με την ίδια τακτική απέναντι στη ΝΔ όπως και το περασμένο καλοκαίρι και αυτό δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχειριστεί τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, που υπάρχουν για τη συναίνεση που παρέχει η ΝΔ στην κυβέρνηση σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Εξ’ αυτού του λόγου άλλωστε και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρως ενιαία στάση των πολιτικών δυνάμεων και να δεσμευτεί από πριν η κυβέρνηση Τσίπρα σε μια συγκεκριμένη στάση ώστε η ΝΔ να μη βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων από τους χειρισμούς της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαβεβαιώνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ δεν συνοδεύεται από τις πολιτικές προεκτάσεις για τη διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη βουλή, που προσέδωσε στην αντίστοιχη πρωτοβουλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη σε θεσμικό επίπεδο όπου προτάσσει τις ευθύνες της ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας για την ασφυκτική κατάσταση στη χώρα από τις συνεχώς αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών, η ηγεσία της ΝΔ επαναφέρει με έμμεσο τρόπο τις κυβερνητικές ευθύνες για το θέμα και για να εξισορροπήσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Ο πόλεμος στη Συρία εξηγεί την αύξηση  των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί είναι γιατί προτιμάται από τους πρόσφυγες η επικίνδυνη ελληνοτουρκική θαλάσσια διαδρομή από την χερσαία μετάβαση προς την Ευρώπη» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.  Ταυτόχρονα συμπεραίνουν ότι «η κατάσταση σήμερα βρίσκεται εκτός ελέγχου και υπάρχει αιφνιδιασμός και διεθνής απομόνωση της Ελλάδας».

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΝΔ διαμόρφωσε μια ατζέντα αιτημάτων την οποία καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει ως «εθνική γραμμή». Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ ζητά:

· Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια
· Να δημιουργηθούν όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα.
· Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος
· Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να «αναδειχθεί» η σημερινή πραγματικότητα.

Επιπλέον η Συγγρού επισημαίνει ότι η «συγκινητική στάση αλληλεγγύης» του ελληνικού λαού δεν αρκεί και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς το «να σταματήσουν τώρα οι παράνομες ροές με κάθε μέσο» αλλά και «να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών