11:48 | 25/2/16
Το πρωτοποριακό εγχείρημα ενός φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου
Στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες ένα… κινητό πλυντήριο ρούχων. Πρόκειται για την προσπάθεια μιας ομάδας εθελοντών να δώσει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των αστέγων, που δεν καλύπτεται από καμία δομή.
Ο Θάνος Σπηλιόπουλος, τελειόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, ξεκίνησε να σκέφτεται αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα το 2014. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», έναν χρόνο αργότερα άρχισε να υλοποιεί το σχέδιό του και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν κυκλοφορήσει στους δρόμους ένα ειδικά σχεδιασμένο βαν που θα περιλαμβάνει δύο πλυντήρια ρούχων και δύο στεγνωτήρια.
Οι προσπάθειες του Θάνου Σπηλιόπουλου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δεν ήταν εύκολες. Έπρεπε να βρει χρηματοδότηση και χορηγούς, να συστήσει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, να πάρει κάποιες απαραίτητες άδειες από τον δήμο αλλά και να ξεπεράσει ορισμένα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.
«Τελικά όλα έγιναν και βρισκόμαστε μία ανάσα πριν κυκλοφορήσει το βαν στα σημεία της Αθήνας όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Το ειδικό βαν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο συνεργείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και να ενσωματωθούν τα δύο πλυντήρια και τα δύο στεγνωτήρια που μας παρείχε η LG. Στόχος είναι να κυκλοφορήσει στους δρόμους σε περίπου έναν μήνα», τονίζει στο «Έθνος» ο επικεφαλής της ομάδας και διαχειριστής της ΜΚΟ με τη διακριτική επωνυμία ITHACA.
Δύο φορές την εβδομάδα
Το βαν θα βγαίνει αρχικά στους δρόμους δύο φορές την εβδομάδα από 6 ώρες και θα καλύπτει κάθε φορά ένα προκαθορισμένο σημείο όπου υπάρχουν άστεγοι. Θα υπάρχει ένα σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες μέρες και ποιες ώρες θα περνάει το βαν.
«Σε κάθε μέρα λειτουργίας του κινητού πλυντηρίου θα μπορούν να πλένονται 50 κιλά ρούχα. Θα γίνονται δύο κύκλοι πλυσίματος και στεγνώματος των ρούχων και αμέσως μετά θα παραδίδονται στους αστέγους. Εάν καταστεί δυνατό, στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες μέρες που θα εξυπηρετούμε αυτούς τους ανθρώπους και γιατί όχι να υπάρξει και ένα δεύτερο βαν», τονίζει κ. Σπηλιόπουλος.
Η ομάδα των εθελοντών πλαισιώνεται από τους Φάνη Τσόνα, φοιτητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ που βοηθάει στο τεχνικό κομμάτι του project, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, τελειόφοιτο στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανδήλη Ραχούτη που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του logo και η τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Μαριλού Στεφάνου, απόφοιτης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολείται με την εκπαίδευση των εθελοντών που θα αναλάβουν να έρχονται σε επαφή με τους αστέγους.
Οι ομάδες των εθελοντών θα καλύψουν σε πρώτη φάση τέσσερις περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Πλατεία Κουμουνδούρου, Ρουφ, Θησείο και κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ υπάρχουν δύο με τρία ακόμη σημεία τα οποία αναμένεται να προστεθούν στη συνέχεια.
Ο επικεφαλής της ομάδας είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς αστέγους πριν προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του για το κινητό πλυντήριο. «Οι άστεγοι μπορούν να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της Εκκλησίας και κάποιων δήμων, να προμηθεύονται ρούχα από εθελοντικές ομάδες και άλλες δομές. Η καθαριότητα των ρούχων, όμως, ήταν κάτι το οποίο όπως μου είπαν και οι ίδιοι έλειπε. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα λιθαράκι ώστε να βελτιωθεί μεταξύ άλλων η αυτοεκτίμησή τους», τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.
Σχετικές ετικέτες:ΑθήναάστεγοιΕλλάδαΘάνος ΣπηλιόπουλοςΠλυντήριο ρούχων
Σχετικά άρθρα