Το στρατόπεδο των «σκληρών» δίνει τον τόνο πριν τη σύνοδο της Ε.Ε. | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το στρατόπεδο των «σκληρών» δίνει τον τόνο πριν τη σύνοδο της Ε.Ε.

16:37 | 16/2/16
to-stratopedo-ton-skliron-dini-ton-tono-prin-ti-sinodo-tis-e-e

Η Αυστρία αναμένεται να ανακοινώσει ημερήσιο όριο για τους αιτούντες άσυλο

Το εγκώμιο του κλεισίματος των συνόρων στους μετανάστες δεν προκαλεί πλέον αμηχανία στην Αυστρία η οποία ανασύνταξε, ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το στρατόπεδο των αδιάλλακτων των οποίων ηγούνται οι γείτονές της της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Πριν από μια σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι οπαδοί ριζικών μέτρων για την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος εντείνουν την εκστρατεία τους πεπεισμένοι πως οι λύσεις που προτείνει η Γερμανία δεν επαρκούν.

Η Αυστρία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα ημερήσιο όριο για τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη χώρα από τη Σλοβενία, με σκοπό να "αναχαιτίσει βήμα βήμα" τις αφίξεις στο έδαφός της, όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Αυτό το όριο μπορεί να συνοδεύεται από μηχανισμούς ασφαλείας, δηλ. μερικά χιλιόμετρα περίφραξης, στα νότια σύνορα της χώρας, όπως στο Σπίλφελντ όπου από την αρχή του έτους ένα συρματόπλεγμα μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων έχει σκοπό να περιορίσει τις αφίξεις στη χώρα.

Σκληροί πολέμιοι εδώ και μήνες των ποσοστώσεων υποδοχής που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία –η ομάδα Βίσεγκραντ– έβαλαν χθες στο τραπέζι την ανάγκη ενός «σχεδίου Β» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που αποδίδονται στην Ελλάδα για τη διαχείριση των συνόρων της.

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε πως είναι «απαισιόδοξος» όσον αφορά το ενδεχόμενο βελτιώσεων στην Ελλάδα, αν και η Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή τεσσάρων από τα πέντε hotspot καταγραφής μεταναστών στα νησιά, όπου αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 800.000 μετανάστες το 2015.

Η εναλλακτική λύση της ομάδας Βίσεγκραντ: ένα κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική διαδρομή που κατακλύζεται από αυτούς τους υποψήφιους για άσυλο, με την υποστήριξη της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, χώρες γειτονικές της Ελλάδας, οι ηγέτες των οποίων προσκλήθηκαν στην Πράγα.

Αποτέλεσμα ντόμινο

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σφοδρός επικριτής της πολιτικής υποδοχής των προσφύγων που ενσαρκώνει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έχει κάνει την οικοδόμηση μιας «γραμμής άμυνας», δηλ. φραχτών, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, λαϊτμοτίβ του λόγου του.

Η γραμμή του ούγγρου ηγέτη βρίσκει στο εξής ευήκοα ώτα στις τάξεις του πολύ κεντρώου συνασπισμού της Βιέννης. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν εισηγήθηκε μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου να επιστρέφουν απευθείας στην Τουρκία οι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα.

«Με αστραπιαία ταχύτητα, η κυβέρνηση πέρασε από την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ σε εκείνην του Βίκτορ Ορμπάν εν μέρει λόγω πολιτικού υπολογισμού, εν μέρει λόγω της δικής του αδυναμίας», δήλωσε με λύπη ο βουλευτής των Πρασίνων Πέτερ Πιλιτς μετά την ανακοίνωση αυτή.

Η αυστριακή πολιτική τάξη βρίσκεται, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υπό την πίεση μιας ακροδεξιάς που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε, τον Ιανουάριο, να θέσει όριο 37.500 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο για το 2016 έναντι 90.000 ανθρώπων που υποδέχθηκε το 2015 και να περιορίσει εν καιρώ το δικαίωμα του ασύλου.

Σε περιοδεία του την περασμένη εβδομάδα στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είπε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Πόποφσκι, κατέβασε τους τόνους εξηγώντας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ότι ένα πλήρες κλείσιμο των συνόρων «δεν θα ήταν, αυτή την ώρα, το καλύτερο σενάριο». Δήλωσε, αντίθετα, πρόθυμος να υποδεχθεί έως και 400 αστυνομικούς από διαφορετικές χώρες της ΕΕ προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές της χώρας του να ελέγξουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Προβλέποντας την επιβολή νέων περιορισμών στην Αυστρία, η Σλοβενία άρχισε χθες να ενισχύει το φιλτράρισμα των μεταναστών στα σύνορά της αρνούμενη την είσοδο σε εκείνους «που δεν απειλούνται» ή «προέρχονται από μια ασφαλή χώρα».

«Το αποτέλεσμα ντόμινο κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής εκτυλίσσεται όπως είχε προβλεφθεί», δήλωσε χθες με αυτάρεσκη ικανοποίηση το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παρατηρούν αυτές τις εξελίξεις με ανησυχία. «Όταν κλείνει μια διαδρομή, οι μετανάστες βρίσκουν εναλλακτικές και το εμπόριο των διακινητών ενισχύεται», σημειώνει ο Μπάμπαρ Μπάλοχ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόυσφυγες στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία, όπου η διέλευση μεταναστών είναι σχεδόν μηδενική αφότου η χώρα έκλεισε δύο συνοριακά περάσματα το φθινόπωρο, κατέγραψε ως εκ τούτου τον Ιανουάριο μια μικρή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν αυτά τα συρματοπλέγματα, ίσως η συνέπεια, σύμφωνα με τον Μπάλοχ, των εμποδίων που συσσωρεύονται στον δρόμο της εξόδου.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών