Διαπραγματευτικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη - Καθυστερεί κι άλλο η έλευση των δανειστών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διαπραγματευτικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη - Καθυστερεί κι άλλο η έλευση των δανειστών

10:08 | 1/3/16

Κρίνει την επιτυχία της αξιολόγησης ο Μάρτιος - Μήνας "καυτών" εξελίξεων ο τρίτος μήνας του 2016- Απ’ αναβολή σ’ αναβολή η επιστροφή του κουαρτέτου - "Βόμβα" στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης βάζει το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό - "Μύλος" και οι δανειστές μεταξύ τους και η εκτίμηση Τσίπρα

Με διαπραγματευτικό θρίλερ «υποδέχεται» η Αθήνα τον Μάρτιο, τον πιο καθοριστικό μήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το πρώτο δίμηνο του 2016 πέρασε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που πιέζει χρονικά  όσο ποτέ την ελληνική κυβέρνηση και δη τους στόχους που εκείνη έχει θέσει. Εάν η Αθήνα δεν θέλει να «τραβήξει» μέχρι Απρίλιο – Μάιο ή ακόμη και ως το καλοκαίρι το «σήριαλ» της διαπραγμάτευσης, δεν έχει στη διάθεσή της παρά έναν μήνα για να «τα παίξει όλα για όλα».

Και συγκεκριμένα κάτι λιγότερο από έναν μήνα, αφού άτυπος στόχος της Αθήνας είναι να έχει κλείσει η αξιολόγηση πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Ο διακαής πόθος της ελληνικής πλευράς - το Euro Working Group της Δευτέρας να βγάλει «εισιτήρια» επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα - δεν ευοδώθηκε και πλέον το μεγάλο στοίχημα θα κριθεί στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Μετά και τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη ανασύνταξη δυνάμεων, σηκώνοντας ξανά «μανίκια» για δουλειά, με στόχο ως την ερχόμενη Δευτέρα να κατορθώσει να πείσει τους δανειστές πως πλέον έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Kάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στο Euro Working Group, αφού οι θεσμοί δεν πείστηκαν από τις ελληνικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί το τελευταίο διάστημα και έτσι έκριναν «απροετοίμαστη» για τη συνέχιση της αξιολόγησης την Αθήνα.

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εντοπίζεται στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2016, γεγονός όμως για το οποίο οι πραγματικές ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν αλλού…

Ακόμη κι αν οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το δημοσιονομικό κενό απέχουν από εκείνες των δανειστών, εκείνο που ρίχνει βαριά τη σκιά του στη διαπραγμάτευση δεν είναι άλλο από τις μεγάλες διαφωνίες που εντοπίζονται στους κόλπους των θεσμών.

Το ζητούμενο είναι ένα, αλλά οι τοποθετήσεις τρεις… Για να καταστεί εφικτός ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016, η Ελλάδα εκτιμά πως δεν απαιτούνται περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ μέτρα. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ εξαπολύει «βόμβες» 4 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει πως οι δανειστές όχι μόνο δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά ούτε και μεταξύ τους «δεν τα βρίσκουν».

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιστροφή των δανειστών επί ελληνικού εδάφους δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις 7 Μαρτίου, γεγονός που διατηρεί «στον πάγο» την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, για την οποία «διψά» η οικονομία.

Τη δική της σημασία αποκτά και η τοποθέτηση του ίδιου του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την πορεία της αξιολόγησης. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

«Μετά το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «Η συμφωνία με τους θεσμούς θα τηρηθεί και η αξιολόγηση θα κλείσει».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών