Δρίτσας: Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δρίτσας: Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μόνιμους καταυλισμούς

12:49 | 1/3/16

Τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό, τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας - Εκτίμησε ότι "δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση των ροών"

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο, τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα» και επισήμανε ότι τα κέντρα καταγραφής έχουν ένα χαρακτήρα μεταβατικό και προαναχωρησιακό.

Πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». Εκτίμησε δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και συμπλήρωσε: «αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει».

Μπορεί γι' αυτόν τον μήνα να έχουμε πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα, σημασία έχει για τη δύσκολη περίοδο να υπάρξει οργάνωση ώστε οι συνέπειες να είναι μικρότερες, είπε ο κ. Δρίτσας, ενώ εκτίμησε ότι «δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μείωση των ροών».


Τέλος, ο κ. Δρίτσας ανέφερε πως η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για τις ήδη υπάρχουσες προσφυγικές ροές, όσο και για τους ανθρώπους που τελικά θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Πάνω από 1.000 άτομα φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ

Περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, καθώς πολλοί από τους μετανάστες αναχώρησαν ή μεταφέρθηκαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Ιατρική υποστήριξη παρέχουν επίσης οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" που διαθέτουν και μεταφραστές, αλλά και το "Χαμόγελο του Παιδιού" που έχει διαθέσει εκτός από ιατρικό προσωπικό και αυτοκινούμενη ιατρική μονάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται και πολλοί εθελοντές φοιτητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μοιράσουν τρόφιμα τρόφιμα και νερό στους μετανάστες και πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη στους επιβατικούς σταθμούς αλλά και αυτούς που αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1046 άτομα.

Μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όσοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν με τρόφιμα ή νερό να τα παραδίδουν στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων στην πύλη Ε-1, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να τα διανέμουν οι ίδιοι και ασυντόνιστα.

Σημείωναν δε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για πάνες, κουτιά γάλακτος, φρούτα, μπουκάλια με νερό και μπισκότα.

Η συλλογή ειδών από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά γίνεται στα εξής σημεία:
1ο σημείο Αλληλεγγύη Πειραιά, Ευριπίδου 49, Πειραιάς, ΤΚ 18532, τηλ. 210 4123952, 10:00-21:00 κάθε μέρα πλην Κυριακής

2ο σημείο: Μεγάλες ποσότητες (παλέτες) παραλαμβάνονται στη μεγάλη αποθήκη της Αλληλεγγύης, Τομπάζη 13-15, Πειραιάς, ΤΚ 18536, δίπλα στον 'Αγιο Νικόλαο στο λιμάνι, από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.

Περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες στη μυτιλήνη

Περίπου 6000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών