14:53 | 20/3/16
Παραθαλάσσιες κατασκηνώσεις έχει κατά νου η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή χώρου στην Δυτική Ελλάδα για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων
Συναντά όμως την αντίδραση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δεν θέλει σε καμία περίπτωση μετανάστες να κινούνται ανεξέλεγκτα κοντά στην παραλιακή ζώνη σε Αχαΐα αλλά και Ηλεία.Από πλευράς της Κυβέρνησης τονίζεται ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι στην περιοχή πρέπει άμεσα να κινηθούν σε επίπεδο οργάνωσης και πρόληψης του προβλήματος, έστω και αν αυτό δεν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πάνου Σακελλαρόπουλου που δημοσιεύθηκαν στην "Πελοπόννησο", μετά από μια σειρά αποτυχημένων ενεργειών εντοπισμού χώρων μέσω των υπουργείων Επικρατείας (Αλ. Φλαμπουράρης) και Αμυνας (Π. Καμμένος), ο κ. Κουρουμπλής αναλαμβάνει δράση με προσωπικές ενέργειες.
Ηδη μετά τη σχετική επιστολή και επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Κουρουμπλής βρίσκεται σε επικοινωνία με ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων αλλά και χώρων κατασκηνωτικών που ανήκουν στο δημόσιο δυνάμενους να χρησιμοποιηθούν -τουλάχιστο για το επόμενο δίμηνο- ως προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων. Χώροι κατάλληλοι υπάρχουν στην Τέμενη Αιγίου (ΟΤΕ), Λαμπίρι (πρώην Mediterranee) Παναγοπούλα (Xριστιανική Εστία), Παραλία Πατρών κά.
Στην Ηλεία εξετάζονται κατασκηνώσεις και παραθεριστικά κέντρα όπως το «LM» στην περιοχή της Μυρσίνης και κατασκηνωτικές δομές της Εκκλησίας, όπως στο Κούμανι και τη Σκαφιδιά.
Επίσης σε δεύτερο επίπεδο αναζητούνται εγκαταλελειμμένα πρώην στρατόπεδα ή εργοστάσια - τα γνωστά σενάρια με τους χώρους που ήδη έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό- αλλά και γήπεδα ή εγκαταστάσεις του δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.
Και σε αυτό το επίπεδο η Περιφέρεια ζητά:
• Να μην είναι είναι κοντά στην παραλιακή ζώνη, στην Πάτρα και δίπλα σε άλλα λιμάνια αλλά και• να αντιμετωπιστούν πρώτα ζητήματα όπως οι προδιαγραφές ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν σε ανοικτούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπου το «δουλεμπόριο» δύναται να δράσει ανεξέλεγκτα.
Ειδικότερα η Περιφέρεια ζητά σε αυτή τη φάση, για να προδιαγράψει χώρους, ένα αποτελεσματικό σχέδιο με ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να μην αδικηθούν από τη διαχείριση του προσφυγικού, ούτε οι τοπικές αρχές, ούτε οι πολίτες, ούτε και οι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, την προσεχή Δευτέρα στη σύσκεψη που θα γίνει πρέπει και οι δήμοι, ιδιαίτερα η Πάτρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης που θα προστεθεί στην κοινωνική κρίση που περνά η περιοχή.
Σχετικές ετικέτες:Δυτική ΕλλάδαΕλλάδαμετανάστεςπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων