Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO ο Χελμός - Βουραϊκός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO ο Χελμός - Βουραϊκός

12:09 | 11/3/16
pagkosmio-gewparko-ths-unesco-o-xelmos-bouraikos

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα

Το νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού "Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO" παρουσίασαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα, και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program) εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που συνεδρίασε στις 17 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Αξίζει να υπογραμμιστεί η μεγάλη συμβολή του Καθηγητή Ζούρου στη δημιουργία του Προγράμματος, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έκανε τις απαραίτητες ενέργειες -με την στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO- προκειμένου να εγκριθεί από τη Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού. Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα, καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά με διεθνή αναγνώριση ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Η δημιουργία του Προγράμματος βρίσκει την Ελλάδα σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, ανέφερε ο Καθηγητής Ζούρος, καθώς η χώρα μας διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO»: το νησί της Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη, η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, καθώς επίσης και η περιοχή Σητείας. Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων υπογράμμισε ότι τα Γεωπάρκα UNESCO αναδεικνύουν τον πλούτο περιοχών που δεν είχαν την τύχη να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης, με έναν βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Γκραντ Κάνυον στις ΗΠΑ, του βουνού Φούτζι στην Ιαπωνία και Τζίαντ Κοουσγεϊ στην Ιρλανδία, το οποίο -αν και βραχώδες τοπίο- προσελκύει περίπου 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα, ανέφερε ότι το νέο Πρόγραμμα του Οργανισμού αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ως ο επίσημος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα, προωθεί τη διαμόρφωση νέας τουριστικής και επενδυτικής κουλτούρας, στο πλαίσιο της οποίας παίζει σημαντικό ρόλο η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υπογράμμισε η κα Τζιτζικώστα.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν: ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Δημήτριος Μάρδας, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Ηλίας Ξανθάκος, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Αναγνωστόπουλος, δήμαρχοι των περιοχών όπου φιλοξενούνται «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», ο Πρόεδρος του ΙΓΜΕ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας κ. Δημοσθένης Μουντράκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο Καθηγητής Μάρδας τόνισε ότι τα γεωπάρκα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό υποσύνολο της πολιτικής που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, τονίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση πόρων για την προώθηση τέτοιων δράσεων. Ο κ. Ξανθάκος ανέφερε ότι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των Γεωπάρκων, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ανάλογων υποδομών για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στην περιοχή της Σητείας, έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της περιοχής συνδυαστικά μέσω της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού της παράλληλα με τη δημιουργία καινοτόμων επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε στον τόπο μας νέους ανθρώπους μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, εκπρόσωπος Γεωπάρκου Λέσβου, ο κ. Δημήτρης Πατακός, εκπρόσωπος Γεωπάρκου Ψηλορείτη, η κα Ελένη Κουμούτσου, Διευθύντρια Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού -Βουραϊκού, η κα Γεωργία Κιτσάκη, εκπρόσωπος Γεωπάρκου Βίκου - Αώου, ο κ. Βαγγέλης Περράκης, εκπρόσωπος Γεωπάρκου Σητείας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Τροόδου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Μέσω των τοποθετήσεων και των συζητήσεων στην ημερίδα, αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στον τομέα που -εφόσον αξιοποιηθούν καταλλήλως- μπορούν να συμβάλουν στη ενίσχυση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αμφιθέατρο Κρανιδιώτη ήταν ασφυκτικά γεμάτο, με την μεγάλη πλειονότητα των παρευρισκόμενων να είναι φοιτητές, κάτι που ενθαρρύνει την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών