Τι είναι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τι είναι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

13:32 | 11/3/16

«Έκρηξη» ενδιαφέροντος από τους εγκλωβισμένους

Όπως εξηγεί, από τους 2500 αιτούντες, κάποιοι έχουν ήδη περάσει από τις υπηρεσίες ασύλου -απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης- κάποιοι άλλοι έχουν ραντεβού σε μεταγενέστερη ημερομηνία και κάποιοι έχουν αλλάξει χώρο διαμονής και έχουν εξαφανιστεί. «Ειδικά στην Ειδομένη, υπάρχουν περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι από την περασμένη Παρασκευή» λέει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως, από την Ειδομένη έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 250 άτομα, τα οποία έμειναν κάποιες μέρες σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος, μετέβησαν για αίτημα ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

«Το άτομο στην Ειδομένη που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εντοπίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία και σε συνεργασία με την PRAKSIS, μεταφέρεται για φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μέχρι να περάσει από την υπηρεσία ασύλου για να καταθέσει το σχετικό αίτημα μετεγκατάστασης και να αιτηθεί ασύλου» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια επειγόντων βόρειας Ελλάδας της PRAKSIS Φωτεινή Κελεκτσόγλου.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ήδη τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που πληρούν τις προδιαγραφές φιλοξενίας -μπορούν να καλύψουν δηλαδή και την ημιδιατροφή- είναι υπερπλήρη και αναζητούνται διαμερίσματα για ενοικίαση.

«Έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 50 διαμερίσματα, τα οποία θα εξοπλίσουμε για να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να περάσουν από την Υπηρεσία Ασύλου και να μεταφερθούν, στη συνέχεια, για φιλοξενία στην Αθήνα» ανέφερε.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μάστακα, η ξαφνική έκρηξη ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα να «ξεμείνουν» από χώρους φιλοξενίας, αφού υπολόγιζαν να γίνει η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος, με την ενοικίαση 3500 διαμερισμάτων για 20.000 άτομα, μέχρι τα μέσα του 2017.

«Επειδή μας "πρόλαβαν" οι εξελίξεις, αναζητούμε πλέον πιο μαζικές λύσεις απ' ό,τι των μεμονωμένων διαμερισμάτων και στρεφόμαστε στην ενοικίαση ολόκληρων κτιρίων» προσθέτει. Σημειώνεται ότι όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κατά μέσο όρο παραμένουν δύο μήνες φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα μέχρι να μεταβούν σε άλλες χώρες. «Το σημαντικότερο είναι οι πρόσφυγες να εμπιστευθούν ένα σύστημα που τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβούν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο σε άλλη χώρα» καταλήγει ο κ. Μάστακας.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών