17:33 | 11/3/16
Τι προτείνει η Αθήνα και τι ζητά το κουαρτέτο - Τι θα ισχύσει για τις εταιρείες διαχείρισης. Αναβολή ως την Τρίτη πήρε η σχετική συζήτηση - Κλειστά επαγγέλματα και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν στο μενού της διαπραγμάτευσης - Όλα τα ανοιχτά μέτωπα
Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ανοιχτά παραμένουν αρκετά ζητήματα ως προς το επίμαχο θέμα, καθώς δεν φαίνεται να διανύθηκε μεγάλη απόσταση κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το κουαρτέτο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
Ερωτηθείς ο κ. Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, για το εάν το μέτωπο των κόκκινων δανείων δύναται να κλείσει αργότερα, ήτοι μετά την εν εξελίξει αξιολόγηση, απάντησε «όχι».
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την περασμένη Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία προβλέπει την παράταση του καθεστώτος αναστολής πώλησης των κόκκινων δανείων έως τις 15 Απριλίου.
Πρόκειται, επί της ουσίας, για παράταση στο «πάγωμα» πώλησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, καθώς και των επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για τριετή εξαίρεση από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση της πρώτης κατοικίας.
Παράλληλα, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση απαιτήσεων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες με ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ.
Η απόφαση της ΤτΕ
Την ίδια όμως στιγμή, δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία προβλέπει τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για τα κόκκινα δάνεια.
Η απόφαση περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων με στόχο να καταστεί πιο λειτουργικό το νέο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης κόκκινων δανείων.
Φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομίας βρέθηκε επίσης και μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης κόκκινων δανείων.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών, για το οποίο οι δανειστές ασκούν μεγάλες πιέσεις, αλλά και το ζήτημα των αλλαγών που δρομολογούνται στον νόμο Δένδια για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων.
Η «καυτή πατάτα» των κόκκινων δανείων θα εξεταστεί εκ νέου την Τρίτη.
Κλειστά επαγγέλματα
Τη σκυτάλη στη διαπραγμάτευση παίρνουν θέματα ανταγωνισμού και απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων.
Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να κλείσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να κλείνουν ένα προς ένα τα ανοιχτά μέτωπα και να εξοικονομηθεί χρόνος.
«Το θέμα θα έχει κλείσει ως την Τρίτη», διαβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης.
Ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Το απόγευμα, στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το κουαρτέτο θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Πιτσιλή, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι λεπτομέρειες για τον νέο ρόλο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να συμφωνεί με την απαίτηση των δανειστών για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η Αθήνα επιθυμεί ωστόσο η αρχή να λογοδοτεί στη Βουλή και όχι στην κυβέρνηση.
Μεγάλο «αγκάθι» το φορολογικό
Μεγάλα φορολογικά βάρη, ακόμη και σε μισθωτούς - συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, πρόκειται να επιφέρει η νέα πρόταση - σοκ των δανειστών για κούρεμα του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση του κουαρτέτου – την οποία παρουσίασε χθες στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο – προτείνεται μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ (που χορηγείται μέσω του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ) στη ζώνη των 1.700 - 1.800 ευρώ. Κατά τους δανειστές, αυτή θα τη δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο θα είναι σταθερό για όλους.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγματεύσειςΚόκκινα δάνειακυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα