14:23 | 19/4/16
Μία στις δέκα το αντιμετωπίζουν ως επιχειρηματική ευκαιρία
Μία στις δέκα επιχειρήσεις (11%) στον νομό Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο προσφυγικό ως επιχειρηματική ευκαιρία, ωστόσο 43% το θεωρούν «απειλή», σύμφωνα με τις απαντήσεις στις ad hoc ερωτήσεις, που τέθηκαν σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, παράλληλα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας (Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), που διενεργήθηκε στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων, 800 επιχειρηματίες και 700 καταναλωτές.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, επτά στους δέκα επιχειρηματίες του νομού Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω του προσφυγικού, «πολύ» (43%) και «αρκετά» (28%). Επιπλέον, ποσοστό 29% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών του νομού Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν επηρεάσει «πολύ» (13%) και «αρκετά» (16%) την επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσοστό που αφορά περίπου τρεις στις δέκα επιχειρήσεις στον νομό.
Ανήσυχοι, όμως, για τις εξελίξεις στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος είναι και οι Θεσσαλονικείς. Οκτώ στους δέκα καταναλωτές στον νομό δήλωσαν ότι τους ανησυχούν οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, είτε «πολύ» (50%) είτε «αρκετά» (30%). Ποσοστό 25% των καταναλωτών δήλωσαν ότι οι εξελίξεις στο Προσφυγικό έχουν επηρεάσει τη ζωή τους «πολύ» (13%) και «αρκετά» (12%), ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανέφεραν ότι δεν έχουν επηρεαστεί («καθόλου» 62%, «λίγο» 12%).
Στην ίδια έρευνα, τέθηκαν στους καταναλωτές ερωτήματα που αφορούν επίσης τη μετακίνηση στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, την αγορά ελληνικών προϊόντων και τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως στον στενό τους οικογενειακό κύκλο υπάρχει κάποιο άτομο ή υπάρχουν κάποια άτομα που είτε έχουν ήδη μετακινηθεί στο εξωτερικό για λόγους εύρεσης θέσης εργασίας (40%), είτε το σκέφτονται (18%).
Επιπλέον, δύο στους τρεις καταναλωτές του νομού εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για την αγορά κάποιου προϊόντος, με την προϋπόθεση να είναι ελληνικής κατασκευής ή παραγωγής. Ειδικότερα, ποσοστό 67% των ερωτηθέντων καταναλωτών δήλωσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν έως 10% επιπλέον, με τον σταθμισμένο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 15% περίπου.
Για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ποσοστό 75% των ερωτηθέντων στον νομό Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι δεν θα επιθυμούσαν τη λειτουργία της αγοράς όλες τις Κυριακές του έτους, ενώ 87% θεωρούν ότι το ωράριο λειτουργίας τους, τους εξυπηρετεί απόλυτα και η αγορά της πόλης διαθέτει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται (88%). Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές στην αγορά της πόλης είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας (56% ή 72% όσων έχουν γνώμη).
Στην ίδια έρευνα, οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν επίσης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, οι μέχρι στιγμής προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως αυτές παρουσιάζονται στον Τύπο, αντιμετωπίζονται καθολικά αρνητικά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ποσοστό 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι προτάσεις αυτές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση στο φορολογικό και 83% στο ασφαλιστικό.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαεπιχειρήσειςΘεσσαλονίκημετανάστεςμεταναστευτικόΟικονομίαπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα