Συμφωνία Σκουρλέτη – θεσμών για τον ΑΔΜΗΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Συμφωνία Σκουρλέτη – θεσμών για τον ΑΔΜΗΕ

22:08 | 19/4/16
symfwnia-skoyrleth-thesmwn-gia-ton-admhe

Έντονο το ενδιαφέρον εταιρειών από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία για συνεργασίες με τη ΔΕΗ

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων.

Παράλληλα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρείες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς, χωρίς αποδυνάμωση της κρατικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε ο κ. Σκουρλέτης με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει, όπως είναι γνωστό, την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο, το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49% σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου.

Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών