15:34 | 1/4/16
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό - Προτεραιότητα να απελευθερωθεί ο Πειραιάς μέχρι τις γιορτές - Από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει να τρέχει το σύστημα των υπηρεσιών ασύλου
Εντατική, αλλά χωρίς, βία θα είναι η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση Πειραιά και Ειδομένης, με πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι ελεύθερο και λειτουργικό.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκαν ειδικότερα δύο θέματα:
Πρώτον, η πορεία κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης Πειραιά και Ειδομένης.
Πιο εντατική θα είναι η προσπάθεια όσον αφορά στον Πειραιά, προτού αρχίσει η κίνηση λόγω Πάσχα. Στόχος, να είναι ελεύθερο και λειτουργικό το λιμάνι πριν το Πάσχα.
Λόγω των εντάσεων των τελευταίων ημερών, μελετάται το ενδεχόμενο οι μετακινήσεις μήπως γίνουν βάσει εθνικότητας. Σύριοι ή Αφγανοί πρώτα και ξεχωριστά.
Αυτή τη στιγμή ως μία λύση προβάλλει ο Ελαιώνας, ενώ ο χώρος στο Σκαραμαγκά θέλει τρεις με τέσσερις ημέρες ακόμη για να ετοιμαστεί.
Η προσπάθεια αποσυμφόρησης Πειραιά και Ειδομένης, όπως τονίστηκε θα είναι εντατική και πειστική, αλλά χωρίς τη χρήση βίας.
Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, του είπε ότι μπορεί να ανέβει μαζί με τον κ.Μουζάλα στην Ειδομένη και δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει, μιλώντας με τους πρόσφυγες και καλώντας τους να μην περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας με το σκέλος της επανεισδοχής από την πρώτη ημέρα και ευλαβική τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.
“Δε θα θυσιάσουμε την ουσία και τα δικαιώματα των προσφύγων, προκειμένου να δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο”, έλεγαν οι ίδιες πηγές, απαντώντας έτσι στις ανησυχίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κίνησης των 53.
Τη βασική ευθύνη της μεταφοράς των προσφύγων θα έχει η Frontex, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι υποδομές ασύλου ώστε να εξετάζονται με πληρότητα οι αιτήσεις.
Σημαντικό ως προς αυτό είναι η έλευση με λειτουργικό άτροπο των ξένων εμπειρογνώμων. Στις 7 Απριλίου θα υπάρχει ένας μικρός αριθμός στην Ελλάδα, ώστε να αρχίσει να τρέχει το σύστημα και να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η εικόνα που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη Γενεύη είναι καλή, όσον αφορά στη συνεργασία με τον ΟΗΕ.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων