19:52 | 1/4/16
Ο υφυπουργός εξωτερικών, Δ. Μάρδας, είπε ότι θα αναζητήσει πλούσιους Σύρους επενδυτές μεταξύ των προσφύγων - Τώρα δικαιώνεται
Η προ ημερών αναφορά του υφυπουργού εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τη δυνατότητα αναζήτησης, ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, πλούσιων Σύρων που θα επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, λοιδορήθηκε από τα ΜΜΕ και τα social media. Ωστόσο φαίνεται ότι η αναφορά αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία και σίγουρα δεν ήταν χωρίς βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στα 42 έργα που έχει υποβάλλει η χώρα μας προς ένταξη στο «πακέτο Γιούνκερ», στην ειδική κατηγορία των "μπουκέτων" (όπως τα χαρακτήρισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης), περιλαμβάνεται ένα τουλάχιστον έργο από τον τομέα της ενέργειας, που προωθεί ο Σύρος επιχειρηματίας Μοχάμαντ Τζαρά Ντάμο, ο οποίος έκανε τους προηγούμενους μήνες τη δική του «θητεία» στη διαδρομή Τουρκικά παράλια – Μυτιλήνη – Πειραιάς – Ειδομένη, για να καταλήξει ήδη και να εγκατασταθεί στη Γερμανία όπου ξαναστήνει την επιχειρηματική του βάση.
Το προς έγκριση επιχειρηματικό σχέδιο αφορά την παραγωγή ενέργειας μέσω πρωτοποριακής μεθόδου από τον κυματισμό της θάλασσας (κυματική ενέργεια), μεθόδου που ο Μοχάμαντ Τζαρά Ντάμο ήδη είχε βάλει σε εφαρμογή, με εντυπωσιακά όπως υποστηρίζει αποτελέσματα, στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια της Συρίας όταν η κατάσταση εκεί ήταν ακόμα ομαλή.
Το ενδιαφέρον του Σύρου επενδυτή κίνησε ο ιδιόμορφος (και συμβατός με τη μέθοδό του) κυματισμός της θάλασσας στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς στη Μυτιλήνη, περιοχή στην οποία βγήκε μαζί με 50 περίπου ακόμα συμπατριώτες του στο τέλος Οκτωβρίου, μετά το ναυάγιο του φουσκωτού σκάφους στο οποίο τους είχαν στοιβάξει οι αδίστακτοι Τούρκοι διακινητές.
Παρά τη δυσκολία της κατάστασης και τον κίνδυνο για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του, «δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο παρά μόνον ο τρόπος που φουσκώνανε τα κύματα στη συγκεκριμένη περιοχή» όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana που αποκαλύπτει και το θέμα.
Ο Σύρος επιχειρηματίας που έφυγε μαζί με την οικογένειά του μετά την κατάληψη της πόλης Ράκκα στα βόρεια της Συρίας, από τις ορδές των τζιχαντιστών, μετά την έλευσή του στη Μυτιλήνη ταλαιπωρήθηκε επί 72 συνολικά ημέρες μέχρι να φτάσει τελικά στη Γερμανία, διασχίζοντας την Ελλάδα, περνώντας από την Ειδομένη στα Σκόπια, από εκεί στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στην Σλοβακία, στην Αυστρία και τελικά στο Βερολίνο.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε πλέον στο Βερολίνο ήταν να επισκεφθεί τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Θεόδωρο Δασκαρόλη και να του υποβάλλει αμέσως το αίτημα ενεργειακής αξιοποίησης της θαλάσσιας περιοχής Σκάλας Συκαμιάς. Ο πρέσβης ενημέρωσε τον προϊστάμενό του υφυπουργό αρμόδιο για τις διεθνείς επενδύσεις Δημήτρη Μάρδα ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον επιχειρηματία, διαπίστωσε τη σοβαρότητα της πρότασής του και φρόντισε να τρέξει, με άκρα μυστικότητα αλλά πολύ αποτελεσματικά, το project, ώστε να ενταχθεί στα υπό έγκριση έργα του «πακέτου Γιούνκερ».
Η ιδέα μάλιστα για χρηματοδότηση του έργου από τα κοινοτικά χρήματα ήταν μια ιδέα του Έλληνα υφυπουργού (ο Σύρος δεν ήξερε καν την ύπαρξη του «πακέτου») που προέκυψε όταν ο Μοχάμαντ Τζαρά Ντάμο του εκμυστηρεύθηκε ότι λόγω της κατάστασης στην οποία περιήλθε, δεν διέθετε άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για την επένδυση. «Αυτό που μας λείπει είναι ιδέες, τα χρήματα βρίσκονται» φέρεται να απάντησε ο κ. Μάρδας, όπως τουλάχιστον αναφέρει στο πρακτορείο Sana ο μεγαλοεπιχειρηματίας.
Μαζί με την προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης, ο Έλληνας υφυπουργός άρχισε ταυτόχρονα να δουλεύει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης σε ευρύτερο πλαίσιο του μοντέλου που τυχαία προέκυψε από την πρόταση του Μοχάμαντ Τζαρά Ντάμο. Μετά από επίπονη επεξεργασία έχει φτάσει σε πολύ καλό σημείο, γιαυτό άλλωστε προχώρησε στην πρώτη αναφορά στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία προφανώς, μη γνωρίζοντας το σχετικό background, διακωμώδησαν την πρωτοβουλία. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Μάρδας δεσμεύεται με ρήτρες εμπιστευτικότητας έναντι του επενδυτή και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει ο ίδιος την υπόθεση «Σκάλα Συκαμιάς» και να υπερασπιστεί τον εαυτό του αποσείοντας τις κατηγορίες και τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν εναντίον του.
Ενδιαφέρον έχει τέλος η πληροφορία που διακινείται από έγκυρα χείλη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο Σύρος πρόσφυγας - μεγαλοεπιχειρηματίας βρίσκεται σε επαφή με άλλους εύπορους ομοεθνείς του (κάποιοι παραμένουν στη Δαμασκό και κάποιοι έχουν φτάσει – πρόσφυγες και αυτοί – στην Ευρώπη) με στόχο τη διεκδίκηση μεγάλων ενεργειακών project στη χώρα μας και ειδικά την απόκτηση ενεργειακών εταιρειών του προγράμματος αποκρατικοποίησης, αλλά και εταιρειών που δεν έχουν «βγεί» επίσημα αλλά πρόκειται να αξιοποιηθούν από το νέο υπερταμείο. Το γεγονός ότι χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε, στη συνέντευξη που έδωσε, να αποκλείσει ρητά την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε εταιρείας δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των 9+2 επιχειρήσεων ερμηνεύεται από κάποιους ως απόπειρα να ανακοπεί εν τη γενέσει του ένα κύμα υφαρπαγής του ελληνικού ενεργειακού τομέα από τους Σύρους.
«Τόσο ως χώρα όσο και ως πολιτικός χώρος έχουμε απεριόριστη συμπάθεια και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα τους διώχνουν από τις εστίες τους και θαλασσοδέρνονται για να βρουν στον ήλιο μοίρα. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να πάρουν ότι παραγωγικό απέμεινε σε αυτή τη χώρα η απόσταση είναι μεγάλη» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο Πάνος Σκουρλέτης κινούμενος σε ελαφρά διαφορετικό μήκος κύματος από το Δημήτρη Μάρδα.
Και του χρόνου!
Πηγή: energypress.gr
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης Μάρδαςενεργειακά έργαεπενδυτέςκυβέρνησημετανάστεςμεταναστευτικόΟικονομίαπακέτο ΓιούνκερΠολιτικήπρόσφυγεςΣΥΡΙΖΑσύροι πρόσφυγες
Σχετικά άρθρα