Φωνές και στη Γερμανία για κούρεμα του ελληνικού χρέους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φωνές και στη Γερμανία για κούρεμα του ελληνικού χρέους

13:02 | 15/4/16

Σε αντίθεση με τη γερμανική κυβέρνηση κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας θεωρούν αναπόφευκτο του κούρεμα χρέους - Ορισμένα μάλιστα συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit

Η Ελλάδα δεν μπορεί να «απελευθερωθεί» με δικές της δυνάμεις από τα χρέη της. Σε αυτό το συμπέρασμα ομονοούν κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της», έκανε σαφές ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο πλαίσιο της παρουσίας της εαρινής έκθεσης με προβλέψεις για την κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Ορισμένοι ερευνητές δεν αποκλείουν ακόμη και Grexit.

«Αναπόφευκτο το κούρεμα»

«Kούρεμα χρέους, μακροπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτοo», δήλωσε ο Όλιβερ Χολτενμέλερ, επικεφαλής του Μακροοικονομικού Τμήματος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH) της πόλης Χάλε. «Προς το παρόν, μετατίθενται χρονικά τα προβλήματα της χώρας», σημείωσε. Ήδη πριν από 4 χρόνια, τα ίδια σχεδόν ινστιτούτα είχαν κάνει ενδελεχή ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την οποία προέκυψε ότι μερική ή ολική διαγραφή χρέους από τους δανειστές της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. «Εάν κάναμε και σήμερα ανάλογη μελέτη, θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο».

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού ανάμεσα στους ερευνητές των γερμανικών ινστιτούτων ακόμη και έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να χρηματοδοτηθεί εξ ιδίων δυνάμεων», επισημαίνει ο Τίμο Βολμερσχόιζερ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου. «Η χώρα εξαρτάται αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση άλλων χωρών» παρατηρεί επιμένοντας ότι μετά από χρόνια μεταρρυθμίσεων, μέτρων λιτότητας και οικονομικής στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. «Οφείλει κανείς να παρατηρήσει ότι μέσα στο ευρώ δεν λειτουργεί, υπάρχει η δυνατότητα να βγει η χώρα από το κοινό νόμισμα και εκτός ευρωζώνης να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Επικρίσεις και στη γερμανική κυβέρνηση

Ωστόσο, με αυτήν την άποψη δεν συμφωνούν όλοι οι οικονομικοί ερευνητές. Ο Φέρντιναντ Φίχτνερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) διαφωνεί εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουν σταθεροποιηθεί οι θεσμοί της ευρωζώνης για να αντέξουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αλλά ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση η δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν επηρεάζει τη γερμανική οικονομία, σε αυτό συμφωνούν τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα. Είναι και ο λόγος που κατά τις συζητήσεις για την συγγραφή της εαρινής έκθεσης δεν ασχολήθηκαν με το ελληνικό ζήτημα, για το οποίο τουλάχιστον σε ότι αφορά το κούρεμα χρέους, δεν έχουν αλλάξει άποψη, όπως αναφέρουν, στα έξι χρόνια της κρίσης.

Τα 6 κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα επέκριναν τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης για τον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης και υπερασπίστηκαν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Suddeutsche Zeitung: H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας
«H Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ» επισημαίνει με σημερινό σχόλιό της η έγκριτη εφημερίδας του Μονάχου Suddeutsche Zeitung.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της Αλεξάντερ Μιλχάουερ γράφει, μεταξύ άλλων: «΄Εξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

Επισημαίνει δε ότι «αν οι Ευρωπαίοι δεν προσέξουν τώρα, επαπειλείται μια νέα υστερία εξόδου της Ελλάδας από τη ευρωζώνη. Γι αυτό είναι πλέον καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκεφτούν και να δώσουν στην Αθήνα αυτό που χρειάζεται επειγόντως, την ελάφρυνση του μεγέθους της», αφού «μόνον έτσι μπορεί να έλθει η ανάπτυξη στη χώρα και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη, διότι τότε μόνον θα επανέλθουν οι ξένοι επενδυτές και τα τοποθετήσουν με ήσυχη συνείδηση χρήματα σε projects».

Επίσης, ο αρθρογράφος της Suddeutsche Zeitung, επικρίνει τους ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι «επιμένουν από την πλευρά σθεναρά στους στόχους τους, αλλά αποκρύπτουν την οικονομική πραγματικότητα» και επισημαίνει ότι «εκτός τούτου οι επιτηρητές των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι μεταξύ τους διχασμένοι. «Το ΔΝΤ προτείνει να μειωθούν οι ανέφικτες αναπτυξιακές προγνώσεις προς τα κάτω και να γίνει κούρεμα μέρους του χρέους της, αλλά αντιτίθενται οι ευρωεταίροι, ιδίως το Βερολίνο» γράφει.

Ο αρθρογράφος τονίζει επίσης ότι «θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν τι αποτελέσματα μπορεί να ένα έχει τέτοιο βήμα. Τον περασμένο αιώνα έγινε μερικό κούρεμα του γερμανικού χρέους τέσσερις φορές και κέρδισε από αυτό. Οι αποφάσεις της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 ήταν μία προϋπόθεση για το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μια άλλη ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο χρειάζεται και η Ελλάδα σήμερα. Το χρέος διαγράφηκε τότε διότι ήταν σκόπιμο από οικονομικής απόψεως, αλλά και για την Αθήνα είναι αναπόφευκτο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.... Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα επιμηκυνθεί και θα μειωθούν τα επιτόκια».

Ο Μιλχάουερ συμπληρώνει πως «ακόμα και στην περίπτωση της επικίνδυνης εναλλακτικής του Grexit, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει το χρέος της, αλλά πως» και καταλήγει: «έξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. «Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών