Η ανθρωπογεωγραφία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η ανθρωπογεωγραφία της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

09:25 | 27/4/16
h-anthrwpogewgrafia-ths-politikhs-epitrophs-ths-nd

Σήμερα εκλέγεται ο Λευτέρης Αυγενάκης γραμματέας - Ο αυτόνομος ρόλος της Ντόρας - Πως μοιράζονται οι καραμανλικοί - Πως καταγράφονται οι σαμαρικοί - Τι έκαναν Άδωνις, Τζιτζικώστας και Παπαμιμίκος - Η παρουσία Μεϊμαράκη και Κακλαμάνη

Εικόνα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να στείλει η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που συνεδριάζει σήμερα στη μία το μεσημέρι με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου γραμματέα.

Το μήνυμα αυτό θα επιδιώξει να μεταδώσει η Συγγρού στον απόηχο της ολοκλήρωσης του 10ου τακτικού συνεδρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου το κεντρικό στίγμα που θέλησε να επικοινωνήσει προς την κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης ήταν η ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει τα ηνία της χώρας στο πλαίσιο της προεκλογικής του υπόσχεσης για την ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το σχέδιο των 111 ημερών.

Στην κατεύθυνση αυτή συντείνει το γεγονός ότι υπάρχει μία μόνο υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα της ΠΕ από τον στενό συνεργάτη του προέδρου του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη. Στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας με αβέβαιες τις πολιτικές εξελίξεις και, κατά την επικρατούσα ανάγνωση που κάνουν στη ΝΔ, με πολλές ομοιότητες με την περσινή διαπραγμάτευση, τη στάση της κυβέρνησης και τα διλήμματα για τη χώρα, ουδείς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να κατηγορηθεί για υπονόμευση της νέας ηγεσίας και ως εκ τούτου δεν κατετέθη καν δεύτερη υποψηφιότητα έστω για την καταγραφή ενός πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη αυτό το κριτήριο φαίνεται να επικράτησε και κατά την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή όπου στα 150 αιρετά μέλη της, τη μερίδα του λέοντος έχει η ηγετική ομάδα της Συγγρού, χάρη στις ψήφους και μερίδας του καραμανλικού στρατοπέδου, αλλά και της αυτόνομης παρουσίας της Ντόρας Μπακογιάννη που έχει εκλέξει αρκετά μέλη της επιρροής της στην Πολιτική Επιτροπή και μάλιστα στις πρώτες θέσεις σε συνεργασία και με το Νικήτα Κακλαμάνη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Κατσαούνος που εκλέχτηκε πρώτος σε σταυρούς ανήκει στην επιρροή του κ. Κακλαμάνη, ενώ ο καραμανλικός Σάκης Ιωαννίδης στηρίχτηκε και από τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από την περίοδο ακόμα του δεύτερου γύρου της εκλογής προέδρου της ΝΔ, επιθυμούσε για τον εαυτό της έναν ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους καραμανλικούς.

Οι καραμανλικοί δεν κινήθηκαν σε πλήρη συντονισμό, ούτε επεδίωξαν κάποια αυτόνομη καταγραφή καθώς δεν προτίθεται να σ’ αυτή τη φάση να εμποδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώσει το πολιτικό του σχέδιο καθώς θεωρούν ότι μια αποτυχία του κ. Μητσοτάκη θα βάλει σε επικίνδυνα μονοπάτια συνολικά τη ΝΔ ως πολιτικό οργανισμό. Είναι ενδεικτικό ότι ο στενός συνεργάτης του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, Δημήτρης Νταούλας που ήταν μέλος της προηγούμενης ΠΕ δεν έθεσε καν υποψηφιότητα σ’ αυτό το συνέδριο.

Μέσα σ’ αυτό το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, στη Συγγρού καταγράφουν ουσιαστικά  περίπου τα 100 –ίσως και λίγα περισσότερα- από τα αιρετά μέλη της ΠΕ ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο των υποστηρικτών του κ. Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα περί τα 7-9 μέλη της ΠΕ θεωρούνται της επιρροής του Άδωνι Γεωργιάδη που τον βοήθησε και η ποσόστωση των γυναικών για την εκλογή τους, ενώ γύρω στα 8 ακόμα μέλη της ΠΕ καταγράφονται ως ακραιφνώς σαμαρικοί. 

Γύρω στα 15 με 20 στελέχη που εκλέχτηκαν στηρίχτηκαν από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ Απόστολος Τζιτζικώστας και Αντρέας Παπαμιμίκος εξέλεξαν κατά μια εκδοχή περί τα 10 μέλη στη νέα ΠΕ ή περί τα 15 κατά μία άλλη εκδοχή. Δυνάμεις επίσης κατέγραψε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που αναμένεται να αξιοποιηθεί σε κεντρικό ρόλο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ότι αφορά τα 150 ex officio μέλη της ΠΕ, οι μισοί περίπου είναι οι βουλευτές που θα στοιχηθούν λόγω της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ένα κομμάτι εκ των δημάρχων ανήκουν στην επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήταν και αυτή που είχε καταθέσει τη σχετική τροπολογία στο συνέδριο που οδήγησε ουσιαστικά στην αύξηση του αριθμού των μελών της ΠΕ.

Στα ενδιαφέροντα επίσης είναι και το γεγονός ότι δεν θα εκλέξει σήμερα ΕΓ η νέα πολιτική επιτροπή και αναμένεται να φανεί και εκεί πως θα γίνει η νομή της κομματικής εξουσίας.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών