Η μάχη των συσχετισμών στο συνέδριο της ΝΔ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η μάχη των συσχετισμών στο συνέδριο της ΝΔ

09:24 | 12/4/16
h-maxh-twn-sysxetismwn-sto-synedrio-ths-nd

Οι ισορροπίες όπως διαμορφώνονται ενόψει του 10ου συνεδρίου - Τα πρόσωπα κλειδιά και τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη ΔΑΚΕ και την ΟΝΝΕΔ

Σε όχι ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο κινούνται οι τριβές και οι αντιπαραθέσεις που θα αποτυπώσουν το νέο εσωκομματικό συσχετισμό της ΝΔ στο 10ο συνέδριο. Κατά πολλούς στο συνέδριο αυτό θα διαμορφωθούν δύο πλειοψηφίες, μία που θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια δεύτερη, αυτών που θα συνταχθούν με τον πρόεδρο της ΝΔ προσδοκώντας αυξημένο ρόλο στη μοιρασιά της κομματικής εξουσίας.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εξασφαλίσει μια οριακή πλειοψηφία στους 1819 εκλεγμένους συνέδρους που αποτελούν το μισό σώμα του συνεδρίου.  Οι υπόλοιποι σύνεδροι συμμετέχουν ex officio και η διεισδυτικότητα του κ. Μητσοτάκη δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη.

Εκτιμάται πάντως ότι οι βασικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει σε οργανωτικό και καταστατικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης θα εγκριθούν τελικά από το συνέδριο, καθώς κανένας από τους βασικούς παίχτες στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης δεν έχει στους σχεδιασμούς του να αμφισβητήσει μια νεοεκλεγμένη ηγεσία.

Ωστόσο μια εικόνα ρευστότητας που εμφανίζει η σύνθεση του σώματος του συνεδρίου θα παίξει ρόλο ως προς τη διαμόρφωση των λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών και των συμμαχιών που θα αναπτυχθούν για την τελική διαμόρφωση της κομματικής γεωγραφίας.

Εκ των πραγμάτων ο ρόλος ορισμένων στελεχών που κατά τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων κινήθηκαν ιδιαίτερα δραστήρια εκλέγοντας αντιπροσώπους της επιρροής τους θα είναι κομβικός. Σ’ αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης.

Ενεργό ρόλο έχει αναλάβει στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του συνεδρίου και η Ντόρα Μπακογιάννη που έχει πολύ καλές σχέσεις με το καραμανλικό στρατόπεδο και μάλιστα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ύστερα από πρόσκληση του Αχιλλέα Καραμανλή στη γενέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ.

Μέχρι στιγμής σε δύο μέτωπα φαίνεται να υπάρχει ο μεγαλύτερος αναβρασμός στο εσωτερικό της ΝΔ. Το ένα είναι το συνδικαλιστικό τμήμα και το άλλο η νεολαία. Ειδικά σε ότι αφορά τη ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα έχει αναζωπυρωθεί η κόντρα του Νίκου Κιουτσούκη με την ηγεσία της ΝΔ και εκφράστηκε με τη διάσπαση της παράταξης στο συνέδριο της ΓΣΕΕ όπου τελικά ο κ. Κιουτσούκης διατήρησε τα ηνία στο χώρο της ΔΑΚΕ έναντι των κ.κ Γκιάτη και Χαρίτου που κατέβασαν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο κατ’ εντολή της Συγγρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιρροή του κ. Κιουτσούκη βρίσκονται οι 200 από τους 250 συνέδρους της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν μέρος ex officio στο συνέδριο της ΝΔ.

Το άλλο μέτωπο που φαίνεται να υπάρχει είναι στην ΟΝΝΕΔ που έχει 300 αντιπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος. Εκεί κατά ορισμένες πληροφορίες έχει ανασυσταθεί η συμμαχία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Αντρέα Παπαμιμίκου και του τέως γραμματέα της Οργάνωσης Σάκη Ιωαννίδη απέναντι στον νέο γραμματέα Βασίλη Γεωργιάδη.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών