Μαξίμου προς ΔΝΤ: Μηχανισμός, όχι μέτρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μαξίμου προς ΔΝΤ: Μηχανισμός, όχι μέτρα

20:28 | 26/4/16
maksimoy-pros-dnt-mhxanismos-oxi-metra

Το Eurogroup φαίνεται πλέον να αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για θεσμοθέτηση "κόφτη", όμως το Ταμείο επιμένει σε νομοθέτηση μέτρων τώρα - Έκλεισε η διαπραγμάτευση για το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, συνεχίζεται η μάχη για τα προληπτικά μέτρα

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ – προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 – ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν, η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση.  

Παραμένουν οι διαφωνίες ΔΝΤ - Ευρωπαίων

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, συνεχίζει να αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα

Τo ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.    

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα, ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, καθιστώντας σαφές πως οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Θρίλερ με το Eurogroup

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, με στόχο οι τελευταίοι να πειστούν για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πρότασης περί θεσμοθέτησης ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.

Εάν οι δανειστές αποδεχθούν την εν λόγω πρόταση, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση των μέτρων που θα απαρτίζουν το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και για μια θετική εισήγηση στον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου ο ίδιος να προχωρήσει στη σύγκληση του περιβόητου έκτακτου Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.

«Η απόφαση για το αν θα συγκληθεί νέο Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί την Τετάρτη», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Ντάισελμπλουμ, παρατείνοντας την αγωνία.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει ως αργά το βράδυ της Τρίτης – ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης – ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ο Ντάισελμπλουμ και να αποφασίσει την Τετάρτη για τη σύγκληση του Eurogroup της Πέμπτης.

Ο χρόνος είναι ελάχιστος και έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα…

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών