20:46 | 26/4/16
Χαρακτηρίζει σωστή την ιδέα για ευελιξία των Θεσμών έναντι της Ελλάδας και προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα το προσφυγικό θα επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική οικονομία
«Ναι» στην πρόταση για οικονομική ελάφρυνση της Ελλάδας λόγω της προσφυγικής κρίσης λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει το ζήτημα στο μέλλον στην ελληνική οικονομία.
Στην τριμηνιαία έκθεση του (Ιανουάριος – Μάρτιος 2016) που έδωσε τη Μ. Τρίτη στη Δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην προσφυγική κρίση προειδοποιώντας ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια που δοκιμάζει την Ελλάδα το ζήτημα θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα υιοθετεί τις «ιδέες» που έχουν ακουστεί για «ευελιξία» των θεσμών έναντι της χώρας σε ζητήματα χρέους ή και προσωρινή χαλάρωση δημοσιονομικών περιορισμών. Το Γραφείο Προϋπολογισμού επικαλείται μάλιστα τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μaurice Obstfeld που διατύπωσε σχετικές προτάσεις σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Η ιδέα είναι σωστή» ξεκαθαρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού αλλά υπογραμμίζει ότι αυτό δεν συνεπάγεται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως αυτές που ευνοούν την ανάπτυξη και θέτουν τη δημόσια οικονομία σε σταθερή τροχιά εξυγίανσης.
Οι συντάκτες της έκθεσης παραπέμπουν, μάλιστα, σε έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην χώρα και πιο συγκεκριμένα εάν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.
«Για το 2015 το κόστος της κρίσης προβλέφθηκε σε 0,35% του ΑΕΠ. Όμως και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το κόστος για το 2016 θα ξεκινήσει από τα € 600 εκ. και επιπλέον € 160 εκ. για διάσωση και έρευνα» σημειώνουν και προειδοποιούν ότι το κόστος θα αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο οι ροές θα συνεχίζουν. Το Γραφείο τονίζει επίσης ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις δαπάνες που καλύφθηκαν από τις εθελοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών που όλο αυτό το διάστημα μεριμνούν για αυτούς τους ανθρώπους.
Σχετικές ετικέτες:Γραφείο Προϋπολογισμού του ΚράτουςδιαπραγμάτευσημετανάστεςμεταναστευτικόΠολιτικήπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα