Ολοκλήρωση της αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα θέλει το Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης την επόμενη εβδομάδα θέλει το Μαξίμου

09:23 | 15/4/16
oloklhrwsh-ths-aksiologhshs-thn-epomenh-evdomada-thelei-to-maksimoy

"Ταμείο" από την διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες κάνουν στην κυβέρνηση έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον

Από το βήμα της Βουλής αναμένεται ο πρωθυπουργός σήμερα, πέρα από το ζήτημα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης, να στείλει νέα μηνύματα για την πορεία της αξιολόγησης και την στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά.

Τρία σημεία επισημαίνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη από την διήμερη μίνι περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα.

- Η βούληση που υπάρχει από κορυφαίους ηγέτες και αξιωματούχους η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

- Η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία χωρίς επιβολή νέων μέτρων.

- Τα θετικά μηνύματα που υπήρξαν για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να υλοποιεί τη συμφωνία με μέτρα που η ίδια νομοθετεί.


Σε αυτό το μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και το χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, να σημειώνει, πως "πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνημένα" και τον πρωθυπουργό να του απαντά πως "το πλαίσιο είναι και πρέπει να παραμείνει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου".

Είναι γεγονός, πάντως με βάση και το κλίμα που διαμορφώνεται μέχρι τώρα στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο μέσο μια διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης. Η διάσταση απόψεων από τη μια επιβεβαιώνει το Μαξίμου που προέτρεπε εδώ και καιρό τους θεσμούς "να τα βρούν μεταξύ τους", από την άλλη, όμως οι διαφωνίες για το πλεόνασμα ή για το χρέος δεν προοικονομούν γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Τόσο αυτή η σύγκρουση όσο και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ πως "το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την τρόικα, αλλά η συμμετοχή του θα μπορούσε να διαφέρει ανάλογα με το πως θα αναδιοργανωθεί το πακέτο διάσωσης", δικαιολογούν την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην ρίξει τους τόνους έναντι της πολιτικής που ακολουθεί το Ταμείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, άλλωστε και ο πρωθυπουργός με το άρθρο του στους Financial Times  υπογραμμίζοντας πως  "η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους".

Οι τόνοι προς την Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να πέσουν, καθώς από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ξεκάθαρα πως είναι η βασική αιτία των καθυστερήσεων. Η ρητορική που χρησιμοποιείται για περισσότερα μέτρα θεωρείται απαγορευτική, με το ταμείο να στηρίζεται στο γεγονός πως η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου οφείλει να επικαιροποιηθεί.

Συσκέψεις επί συσκέψεων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο με το οικονομικό επιτελείο, καθώς η εβδομάδα που έρχεται είναι κομβική και το Μαξίμου επιθυμεί όλα να έχουν τελειώσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών