13:40 | 4/4/16
Ο Σταύρος Παπασταύρου, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, εμπλέκεται στη λίστα των Panama Papers για τις offshore της Mossack Fonseca
Τα Panama Papers αφορούν τη διαρροή των αρχείων της Mossack Fonseca, της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας υπεράκτιων συναλλαγών. Από τη χώρα του Παναμά λοιπόν ξεκινούν όλα και φτάνουν μέχρι και την Ελλάδα.Σε όλα τα media του πλανήτη, το σκάνδαλο των offshore είναι πρώτο θέμα. Ανάμεσα στους χιλιάδες εμπλεκόμενους πελάτης της Mossack Fonseca η οποία έψαχνε "φορολογικούς παραδείσους" για αυτούς, είναι και ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο γνωστός δικηγόρος, όπως αναφέρει η δημοσιογραφική ομάδα ICIJ, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που έκανε και την έρευνα, συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο Δ.Σ. των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock Foundation και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του ιδρύματος Aisios που υπάρχει ακόμη και σήμερα.
Η καταχώρηση για τον Παπασταύρου:
"Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις", αναφέρεται. "Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", συνεχίζει το ρεπορτάζ. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, όπου εμφανίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια.
Σημειώνεται πως ο κ. Παπασταύρου αναγκάστηκε να καταβάλει το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή.
Στην επίσημη απάντηση του προς τους δημοσιογράφους της έρευνας, ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε σε πρώτο χρόνο ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες.
Αργότερα όμως υποστήριξε ότι τις έκανε για "λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων" χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται πως δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.
Ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε ότι τα Δ.Σ. των εταιρειών και του ιδρύματος, ήταν προορισμένα να λειτουργούν μόνο αν απεβίωνε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, κάτι που δεν συνέβη ποτέ για καμία από τις τρεις εταιρείες. Νομική εταιρεία που εκπροσωπεί το ίδρυμα Aisios σημείωσε ότι ο Σταύρος Παπασταύρου παραιτήθηκε το 2012 και ποτέ δεν είχε δικαίωμα στα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, ούτε έλαβε ποτέ καμιά αμοιβή.
Στην Aisios Foundation συμμετέχουν και οι: Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.
Το σχεδιάγραμμα εμπλοκής Παπασταύρου:
Στο διάγραμμα φιγουράρει όπως είπαμε και το όνομα του Σπύρου Μεταξά, ο δικηγόρος που είχε κατηγορηθεί για νομιμοποίηση εσόδων του Αντ. Κάντα, από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που είχαν συνταχθεί σε βάρος του από τους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς, ο δικηγόρος εμπλεκόταν σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.
Ο κ. Μεταξάς απολογήθηκε τον Ιούνιο του 2014 ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, Σπύρο Γεωργουλέα για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και Βασιλική Μπράτη για "ξέπλυμα" ποσού 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Για την τελευταία υπόθεση στον δικηγόρο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Η συνδρομή του δικηγόρου στην "επιχείρηση ξεπλύματος" των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, κατά την κατηγορία, αφορούσε τη σύσταση εταιριών-κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων ο κ. Κάντας, όπως ισχυρίζεται, απέκρυβε τα "μαύρα χρήματα" που δεχόταν για τις αγορές όπλων του υπουργείου Άμυνας.
Ο ελληνοελβετός δικηγόρος στοχοποιήθηκε από τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος απολογούμενος υποστήριξε ότι μέσω του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου στη Γενέυη συνέστησε ενα πλέγμα εταιρειών προκειμένου να αποκρύψει τα χρήματα από τις μίζες.
Ο Κωνσταντίνος Λαναράς εργάζεται από νεαρή ηλικία στην ελβετική θυγατρική της Republic National Bank of New York, που εξαγοράστηκε, το 1999, από την HSBC Holdings Plc και μετονομάστηκε στη σημερινή HSBC Private Bank (Suisse).
Tα Panama Papers αποτελούν την μεγαλύτερη δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν offshore εταιρείες του Παναμά. Πρόκειται για 11,5 εκατομμύρια σελίδες από δικηγορικά γραφεία του Παναμά που καταγράφουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεγαλοστελέχη του αθλητισμού και διεθνεις επενδυτές.
Η ομάδα του ICIJ διευκρινίζει πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για τις υπεράκτιες εταιρείες και πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της δεν υπονοούν ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται έχουν προβεί σε παράβαση του νόμου, κάτι που πρέπει να διαπιστωθεί από τις αρχές της χώρας τους.
Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για τη χώρα μας θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, και αναμένεται να είναι καταιγιστικές καθώς εμπλέκονται δεκάδες πρόσωπα που θα αποκαλύπτονται σταδιακά.
Σχετικές ετικέτες:ΝΔΠολιτικήΣταύρος ΠαπασταύρουMossack FonsecaoffshorePanama Papers
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων