Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας

09:33 | 15/4/16
se-eleutherh-ptwsh-h-viomhxanikh-paragwgh-sth-xwra-mas

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί ουσιαστικά το γενικότερο κλίμα της οικονομίας - Τι δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά -4.4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, γεγονός που φανερώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος στη χώρα μας εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το -4,4% αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση πανευρωπαϊκά κατά τον συγκεκριμένο μήνα μετά το εντυπωσιακό -10,5% της Ιρλανδίας. Επίσης, από την εξέταση των στοιχείων γίνεται εμφανές ότι συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2015 η πτώση της ελληνικής παραγωγής φτάνει το 3.0% σε ετήσια βάση.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί ουσιαστικά το γενικότερο κλίμα της οικονομίας: Μετά τη μικρή ανάκαμψη που έδειξε στο δεύτερο μισό του 2014 και στους πρώτους μήνες του 2015, ακολούθησε μια έντονα καθοδική πορεία μέχρι και σήμερα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Φεβρουάριο η παραγωγή υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην Ε.Ε. Τον Ιανουάριο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,5% στην ΕΕ των 28. Το Φεβρουάριο του 2016, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2015, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% τόσο στη ζώνη του ευρώ και την EE των 28.

Η μείωση κατά  0,8% από μήνα σε μήνα οφείλεται στην παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία μειώθηκε κατά 1,8%, την παραγωγή ενέργειας κατά 1,2%, των λεγόμενων "διαρκών καταναλωτικών αγαθών" κατά 0,4%, των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,3%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρέμεινε σταθερή. Στην ΕΕ των 28, η μείωση κατά 0,7% οφείλεται στη μείωση της παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών κατά 1,4%, της ενέργειας κατά 1,2%, των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,5% και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,1%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 0,1%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μειώσεις στη βιομηχανική παραγωγή καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-10,5%) , την Ελλάδα (-4,4%) και την Κροατία (-1,6 %) και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη Λιθουανία (+2,5 %) , τη Σλοβακία (+ 2,4%) και τη Μάλτα (+ 1,8 %) .

Η Eurostat αναφέρει ότι η αύξηση κατά 0,8% στη βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ το Φεβρουάριο του 2016 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2015, οφείλεται στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών η οποία αυξήθηκε κατά 3,0% , των ενδιάμεσων αγαθών κατά 1,9% , των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 0,8% και των "μη - διαρκών" καταναλωτικών αγαθών κατά 0,7% , ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 5,2% .

Στην ΕΕ των 28, η αύξηση του 0,8% οφείλεται στην αύξηση της παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,7%,  ενδιάμεσων αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,6% και  "μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών" κατά 0,5%, ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,6% .

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκαν στη Σλοβακία (+ 7,4%), τη Σλοβενία ​​(+ 6,5 %) και τη Λιθουανία (+ 6,3%) και οι μεγαλύτερες μειώσεις στη Μάλτα (-4,6%) , Ελλάδα (-3,0%) και η Ολλανδία ( -2,8%).

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών