Το ΔΝΤ σε ρόλο τέταρτου διαιτητή στην αξιολόγηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το ΔΝΤ σε ρόλο τέταρτου διαιτητή στην αξιολόγηση

17:53 | 1/4/16

Διαιτητής το ΔΝΤ στην Εαρινή Σύνοδο που θα γίνει για το ελληνικό χρέος - Την "τεχνική” δουλειά έχει αναλάβει ο ESM

Στην επικείμενη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, συνάντηση και συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει.

Η συνάντηση αυτή δεν θα καταλήξει σε κάποιο σχεδιασμό, αλλά θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την επίσημη επιβεβαίωση της πρόθεσης των εμπλεκόμενων, Ευρωζώνης και ΔΝΤ, για την δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την προϋπόθεση βέβαια οτι θα συνοδεύεται με "προαπαιτούμενα” σε όλη την διάρκειά της. 

Την "τεχνική” δουλειά στην κατεύθυνση αυτή έχει αναλάβει ο ESM ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες δουλεύει στην κατεύθυνση αυτή διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με τις "μεταβλητές” που θα καθορίζονται από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ παρά το ότι παραμένει σταθερό στην αρχική του θέση όσο αφορά το δημοσιονομικό κενό (εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 4,5% - 5,5% του ΑΕΠ), στο μεσοδιάστημα δηλαδή στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης που αρχίζει την Δευτέρα και πριν από την Εαρινή Σύνοδο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα κάνει αισθητή την παρουσία του κυρίως στο θέμα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων. 

Για τον λόγο αυτό και επειδή εκτιμάται οτι στο θέμα αυτό δεν θα έχει βρεθεί "λύση” μέχρι τα μέσα του μήνα, έχει ήδη προγραμματισθεί η μετάβαση του του αρμόδιου Υπουργού Γ. Σταθάκη στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο και επιχειρείται να κλεισθούν κάποια ραντεβού με αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ και την κα Λαγκάρντ.   

Το ΔΝΤ θα εμφανισθεί όμως "ανεκτικό” στην πρόοδο της διαπραγμάτευσηςστην βάση της πρότασης των ευρωπαϊκών θεσμών, ήτοι της απαίτησης για μέτρα (κατά βάση από το ασφαλιστικό και το φορολογικό) που θα καλύπτουν προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό της τάξης του 3% - 3,5% του ΑΕΠ. 

Χωρίς όμως το ίδιο το ΔΝΤ να βάζει την υπογραφή του σε αυτή, αλλά ούτε και να την απορρίπτει ...
Στόχος, όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, είναι "να φτάσουμε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου μέσα σε ένα κλίμα που να επιτρέπει ρεαλιστική αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε ορατό ορίζοντα” για να γίνει δυνατή η "έστω και εν μέρη εκκίνηση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρω”. 

Σημειωτέον οτι στις 20 Ιουλίου εκκρεμεί η εξόφληση ομολόγων αξίας 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ παράλληλα με την μηνιαίες οφειλές προς το ΔΝΤ. 

Παρ' ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η πίεση από το προσφυγικό πρόβλημα θα αυξηθεί, καθώς θα αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, εν τούτοις (και παρά τις επαφές που έχει επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου με το Βερολίνο και το Παρίσι) οι ευρωπαϊκοί "θεσμοί” θα παραμείνουν ανελαστικοί στις απαιτήσεις για το πακέτο μέτρων, που θα διασφαλίζει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών