14:17 | 19/4/16
Τη συζήτηση για άμεση νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων επιχειρεί ξανά να κλείσει η κυβέρνηση μέσω Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία μη εκπλήρωσης των στόχων - Σήμερα σε διαβούλευση ασφαλιστικό και φορολογικό
Με τη συμφωνία του καλοκαιριού ανά χείρας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιέζει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς όμως να υποχρεωθεί σε νομοθέτηση εφεδρικών μέτρων αυτή τη στιγμή, επικαλούμενη ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέο οικονομικό πρόβλημα τη στιγμή που στόχος είναι η επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα.
Αυτό είναι βεβαίως το επιχείρημα του Μαξίμου προς τους δανειστές, καθώς όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν μπει στη σχετική συζήτηση. Για την κυβέρνηση βέβαια το πρόβλημα είναι και πολιτικό, καθώς ήδη το πακέτο των 5,4 δισ μέτρων μέχρι το 2019 είναι δύσπεπτο για την κυβερνητική πλειοψηφία και ανακοίνωση επιπλέον εφεδρικών μέτρων που θα ληφθούν μετά το 2018 σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των στόχων, δύσκολα θα περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
“'Όχι” λέει το Μαξίμου εκτός από τα εφεδρικά μέτρα και σε σενάρια εκλογών και δημοψηφίσματος, τα οποία επανέρχονται ως ερωτήματα λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση. Αν και όλα συνομολογούν ότι δύσκολα θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Eurogroup της Παρασκευής, η κυβέρνηση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη επιμένει -για αυτονόητους διαπραγματευτικούς λόγους- στην ανάγκη να υπάρξει ένα αποτέλεσμα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (υπενθυμίζεται ότι σήμερα έρχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί) και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.
Με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε η κ.Γεροβασίλη, η οποία έδειξε ότι η κυβέρνηση προσδοκά στην ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat την Πέμπτη, καθώς αναμένεται να αναφέρεται σε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από το προβλεπόμενο, ενώ υπογράμμισε ως σημαντική και την κίνηση της ΕΚΤ να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σημείωσε μάλιστα ότι τα σενάρια για επιπλέον μέτρα από το 2018 στην περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο, επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών μεταξύ των θεσμών, καθώς και πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμόυς ταυτόχρονα. Αναφορά που από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως υπαινιγμός στο σενάριο συμφωνίας μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πλην του ΔΝΤ, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Στο ερώτημα πάντως εάν τα μέτρα αυτά ζητά πλέον όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας απλώς ότι εφεδρικά μέτρα απλώς συζητήθηκαν και επί του παρόντος δε ζητήθηκαν.
Η κ.Γεροβασίλη πάντως πήγε ένα βήμα πιο πέρα σε σχέση με χθες την κυβερνητική γραμμή, δηλώνοντας ότι εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων, τα οποία αφορούν σε μελλοντική φάση, δε θα εφαρμοστούν στο σύνολο τους και δε χρειάζονται, θα αποτελέσει αυτοεκπληρούμενη προφητεία αδυναμίας εκπλήρωσης των στόχων.
Κληθείσα πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι με επιπλέον μέτρα θα έπεφτε η κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι το σημαντικό δεν είναι εάν τα εφεδρικά μέτρα θα αποτελέσουν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά ότι αποτελούν οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα σε μία περίοδο που περιμένουμε να κλείσει η αξιολόγηση. “Επομένως με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού τα συμφωνημένα βήματα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος όπου σε αυτή τη συζήτηση θα μπορούσαμε να δούμε εάν υπάρχουν αποκλίσεις τι θα γίνει. Μία συζήτηση πριν από όλα αυτά, δεν εφάπτεται της συμφωνίας και δεν αποτελεί σεβασμό στα συμφωνηθέντα”, πρόσθεσε.
“Δεν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα”, δήλωσε επίσης η κ.Γεροβασίλη, ενώ ερωτηθείσα για την επαναφορά των 53, σχολίασε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυτασικό κόμμα. Εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά απόψεις που λειτουργούν σε όφελος της τελικής πολιτικής απόφασης κάθε φορά”.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως είπε ότι δε βλέπει σενάρια υπονόμευσης από κύκλους του εξωτερικού, υποστηρίζοντας ότι ίσα ίσα οι απόψεις στο εξωτερικό μιλούν για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. “Κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό χαίρονται όταν έχουμε παραβιάσεις της συμφωνίας του καλοκαιριού και όταν έρχονται δύσκολες προτάσεις που πλήττουν τον ελληνικό λαό”, πρόσθεσε δείχνοντας τη ΝΔ.
Η κ.Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αναρτηθούν προς διαβούλευση το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια πίεσης για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Σημείωσε ότι τα νομοσχέδια αυτά υλοποιούν τους στόχους της συμφωνίας με βάση τις ελληνικές θέσεις.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι το ασφαλιστικό:
Κατοχυρώνει ότι δε θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις
Οι επικουρικές προστατεύονται σε ποσοστό 90%
Καμία μείωση δε θα γίνει σε όσους το άθροισμα της κύριας και επικουρικής είναι κάτω από 1300 ευρώ
Διανέμεται δίκαια μία μικρότερη πίτα με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης
Όσον αφορά στις εισφορές το ασφαλιστικό αποτυπώνει τη ρύθμιση για την οποία υπήρξε η μεγαλύτερη προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις δηλαδή 0,5% για εργοδότη και 0,5% για εργαζόμενο τα τρία πρώτα χρόνια και 0,25% τα τρία επόμενα
Υποστήριξε επίσης ότι με το φορολογικό:
Προκύπτει μείωση φόρου ή μηδενική επιβάρυνση για το 99,8% των μισθωτών και συνταξιούχων χάρη στην προοδευτικότητα
Ελάφρυνση για τα εισοδήματα από 28.000 ευρώ έως 43.000 ευρώ, επιβάρυνση άνω των 50.000 ευρώ
Το 90% των εχόντων επιχειρηματική δραστηριότητα έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερα.
Σχετικές ετικέτες:δημοψήφισμαΕκλογέςεφεδρικά μέτρακυβέρνησηΌλγα ΓεροβασίληΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων