13:10 | 4/4/16
Μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας - Πολύ βαριά κουβέντα να πεις ότι ο κ. Τόμσεν είναι persona non grata, όμως εκφράζει τη γραμμή του ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων
Στο σχέδιο αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά αλλά και της Ειδομένης από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί εκεί αναφέρθηκε αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά καθώς ήδη αποχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο 1.400 - 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες προς Ελαιώνα δίχως να έχουν προστεθεί νέες ροές.
Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδα όπως σημείωσε "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί".
Ο κ. Βίτσας ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια όλων ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας όπου όπως είπε υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων.
Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, τόνισε ο υπουργός, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.
Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.
Σημείωσε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.
Εκτίμησε ωστόσο ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία.
Αναφορικά με την πληροφορία ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας την επιβεβαίωσε λέγοντας πως αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.
Όπως εκτίμησε ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.
Η αίτηση ασύλου όμως -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίηση ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.
Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Χίο μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση, πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι δημιουργείται μια κατάσταση που θα διακόψει τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα αλλά εκτίμησε ότι έχει επιδειχθεί ανθρωπιά και αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης.
"Θέλει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές", υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού η ελληνική αστυνομία "περισσότερο έχει κατηγορηθεί για αδράνεια και ανοχή".
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι το κατά πόσο η ελληνική πλευρά εκτέλεσε το δικό της μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου εκφράζοντας τη θέση πως "ο,τι ήταν να γίνει από τη δική μας μεριά έχει ολοκληρωθεί".
Η εκτίμησή του είναι πως -παρά τις εκ του αντιθέτου απόψεις της Κριστίν Λαγκάρντ- "οι διαφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο χαρτί με νούμερα φθάνουν κοντά στο να είναι ανύπαρκτες".
Ωστόσο υπογράμμισε πως οι θέσεις που εκφράζει ο Πολ Τόμσεν είναι σκληρές και "by the book" -αν και όπως είπε είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός "persona non grata"- και ζητάει περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και ακολούθως η διαδικασία των χρηματοροών προς το τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.
Για την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως δεν αναφέρεται η επικεφαλής του ΔΝΤ στην ουσία του διαλόγου και προσπαθεί να ξεφύγει δια της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε λόγο να κάνει καμιά διαρροή ή υποκλοπή.
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΒίτσαςΕλλάδακυβέρνησηλιμάνι ΠειραιάμετανάστεςΠειραιάςΠολιτικήπρόσφυγεςΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων