16:12 | 17/5/16
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι οι εταίροι υποχώρησαν όσον αφορά λήψη πρόσθετων μέτρων και στο χρέος
«Γλιτώσαμε όλους τους εκβιασμούς του Απριλίου, οτιδήποτε έπεσε στο τραπέζι για να μας εκβιάσει, είτε το ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, είτε για το χρέος, αυτά τα δύο υποχώρησαν προς το παρόν», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», είπε ότι στο προηγούμενο έκτακτο Eurogroup, το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποχώρησαν στα ζητήματα του χρέους και του πρόσθετου μηχανισμού και τόνισε ότι οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις μένει να επιβεβαιωθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.
Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει πηγές της «Wall Street Journal» που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πρότεινε στους Ευρωπαίους εταίρους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι το 2080, επεσήμανε ότι αυτήν την εποχή, γενικά, γίνεται μία παγκόσμια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά - όπως υπογράμμισε - η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μην παρασύρεται από τα διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία άλλοτε είναι θετικά άλλοτε πολύ αρνητικά.
Ακόμη, σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πως τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, για τα δικά τους ιδρύματα και τις επιχειρήσεις τους και όχι για τον ελληνικό λαό, δεν είχαν εγγυήσεις και τώρα δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν. «Είχαν ευθύνη, ουσιαστικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παράλληλα, οι ηγεσίες ευρωπαϊκών κρατών δέχονται ισχυρές πιέσεις και από την ακροδεξιά και δεν μπορούν να μιλήσουν καθαρά για την πραγματική αλήθεια γύρω από το ελληνικό χρέος.
Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι τα κόμματα συμφώνησαν στη Βουλή ότι αυτά τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά θα αποτελούσαν το αντάλλαγμα για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημόνια, να ανοίξει η συζήτηση για την αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους και να εισρεύσουν χρήματα για την ανάπτυξη.
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςδιαπραγμάτευσηελληνικό χρέοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλος
Σχετικά άρθρα