14:43 | 17/5/16
Ποιες προϋποθέσεις θέτει η Αθήνα ως προς τον έλεγχο του μηχανισμού διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους - Στόχος στις 24 να υπάρξει απόφαση για άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους
Μέχρι αύριο το δεύτερο πολυνομοσχέδιο, με “κόφτη”, ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια, θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, ώστε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να εκταμιευθεί η δόση, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι με βάση την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Eurogroup της 24ης Μαϊου θα συζητήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η ελληνική επιδίωξη είναι να λυθεί το ζήτημα του χρέους κατά τρόπο, που να αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και να βάζει τις προϋποθέσεις για ενα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Ο μηχανισμός ρύθμισης, τόνισε με νόημα η κ.Γεροβασίλη, δε θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών “ούτε της χώρας, ούτε άλλων χωρών”, αλλά και “ούτε από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις” αντίθετα θα ενεργοποιείται ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με αντικειμενικά κριτήρια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη διευθέτηση του χρέους ένα κεντρικό ζήτημα από το οποίο θα κριθεί η πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια και υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη μάχη για το χρέος.
Σημείωσε ότι από το προηγούμενο Eurogroup έχει αποφασιστεί ότι σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση για τρεις χρονικές περιόδους: Για άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους διαχρονικά.
“Περιμένουμε στα άμεσα μέτρα λύσεις που θα ευνοούν τη διαχείριση του χρέους, στα μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το 2018 αναμένεται να αποτυπωθεί ένας οδικός χάρτης από αυτό το Eurogroup. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα χρειάζεται μεγαλύτερη συζήτηση”, είπε η κ.Γεροβασίλη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρεται σε πρόταση του ΔΝΤ να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040.
Τόνισε ότι σημείο συμφωνίας με το ΔΝΤ αποτελεί η θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζε ότι ήταν βιώσιμο το χρέος.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όχι σύμπνοια για το θέμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και όρισε ως στόχο με τη συμβολή και της Ελλάδας οι διαφορές αυτές να συγκλίνουν.
“Πιστεύαμε πάντα ότι οι απόψεις του ΔΝΤ ειναι στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στο θέμα του χρέους”, σημείωσε η κ.Γεροβασίλη.
Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Θα πρέπει να μας πει ποια από τις στάσεις της, πριν ή μετά την εκπροσωπεί πραγματικά”, είπε. Υποστήριξε ότι πρόκειται για υποκρισία από πλευράς ΝΔ “για να μην εκτεθεί εντελώς”, υπενθυμίζοντας ότι “ακούγαμε μέχρι χθες για σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί και όρνια” και χαρακτήρισε τη ΝΔ “διπρόσωπη αντιπολίτευση που δε στέκεται αντάξια της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα”.
Σχετικές ετικέτες:αναδιάρθρωση χρέουςδανειστέςδιαπραγμάτευσηΔΝΤελληνικό χρέοςκυβέρνησηΟικονομίαΌλγα ΓεροβασίληΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα