21:53 | 24/5/16
Θέλουν κόφτη, αλλά όχι δότη οι εταίροι - Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup συνεχίζεται - Συμφωνία επί της αρχής προσδοκάται για το χρέος, όπου όμως οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου παραμένουν
Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους βρίσκεται αυτήν την ώρα στο τραπέζι του Eurorgroup με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του και το ΔΝΤ να λαμβάνουν εντελώς αντίθετες θέσεις για το τι πρέπει να γίνει.
« Τις αποφάσεις για το 2016, θα τις πάρουμε το 2016 . Τις αποφάσεις για το 2018, θα τις πάρουμε το 2018. Αισιοδοξώ ότι σήμερα θα έχουμε μια κατ'αρχήν συμφωνία και για το ελληνικό χρέος» είπε μεταξύ άλλων προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόίμπλε μη αφήνοντας αμφιβολίες για την θέση του εντός της αιθούσης.
Και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισλεμπλούμ όμως άφησε να εννοηθεί ότι όταν μιλούμε για ελάφρυνση του χρέους δεν εννοούμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα . Προσερχόμενος και αυτός στη Σύνοδο τόνιζε ότι μετά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συζητηθεί τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος «τα επόμενα χρόνια».
Ωστόσο και οι δύο πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος αλλά και ο αντιπρόεδρος της Commission κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις αλλά και επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί τόνιζαν - ο καθένας με τον τρόπο του - ότι βασική προϋπόθεση για κάθε λύση είναι η ενεργός παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με τον κ. Σοϊμπλε να θεωρεί απαραίτητη και την οικονομική συμμετοχή .
Από την άλλη μεριά το ΔΝΤ έχει θέσει τους όρους του μετα τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να είναι έτοιμη μέχρι και το 2018 που τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Το ζητούμενο αυτήν την ώρα είναι μια λύση που θα πείσει το ΔΝΤ να περιμένει για λύση του χρέους τα επόμενα χρόνια και σίγουρα μετά τις εκλογές του 2017 στην Γερμανία ή κάτι ενδιάμεσο που να δικαιολογεί όλους να λένε μετά το Eurogroup ότι στο θέμα του χρέους υπήρξε πρόοδος.
Δεδομένο είναι πάντως ότι το Eurogroup θα σφραγίσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και θα αποφασίσει πως θα δοθεί η δόση των 10,3 δις ευρώ που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης σύμφωνα με πηγές της Commission άλλες πηγές εκτιμούσαν το ύψους της δόσης που θα δοθεί από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η καταβολή της δόσης αναμένεται να γίνει σε υπο-δόσεις οι οποίες θα συνδεθούν με συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα οριστούν από το συμβούλιο υπουργών.
«Περιμένω (να καταλήξουμε) σε μια συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, η οποία θα υπόκειται σε κάποια τεχνική αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ.
Ο "ουρές" της συμφωνίας: Θέλουν τον κόφτη, αλλά όχι το... δότη οι εταίροι
Ωστόσο υπήρξαν υπουργοί όπως ο κ.Σόϊμπλε, αλλά και ο Βέλγος υπουργός Γιόχαν Βαν Οβερβελτ, οι οποίοι μίλησαν για τη διευκρίνιση κάποιων θεμάτων τα οποία είναι ανοιχτά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI ζητήθηκαν διευκρινίσεις και στο χθεσινό Eurowokring Group για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εξήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του πακέτου για τους έμμεσους φόρους του δημοσιονομικού κόφτη και του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων . Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ταμείο θα αντλεί πόρους από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τους φόρους που θα συγκεντρώνονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.
Ωστόσο υπήρξαν ερωτήματα για την φύση, τη δομή και φυσικά την χρηματοδότηση του ταμείου.
Επίσης οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης εντόπισαν ότι στο κομμάτι με τα κόκκινα δάνεια εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds πήραν και τα κόκκινα δάνεια που είχαν την εγγύηση του δημοσίου χωρίς όμως να υπάρχει στο θέμα συναίνεση των θεσμών.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε είναι η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό. Τούτο σε συνδυασμό και με την πορεία μακροχρόνιας παραχώρησης της είσπραξης τους σε ιδιώτη η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο της υποχρέωσης των 9 αποκρατικοποιήσεων που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Ελληνική Κυβέρνηση .
Τέλος θέμα έγινε και η σύμβαση για το Ελληνικό η οποία θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου . Συγκεκριμένα ζητήθηκε η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι και την έγκριση του από το Κοινοβούλιο .
Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι τα θέματα είναι ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τον όγκο των μεταρρυθμίσεων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την έγκριση της δόσης . Σημείωναν όμως ότι η ελληνική πλευρά θα αναλάβει την υποχρέωση της ρύθμισης όλων αυτών των θεμάτων πριν εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα.
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:δημοσιονομικός κόφτηςδιαπραγμάτευσηΔΝΤελληνικό χρέοςκυβέρνησηΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων