Βιοκλιματική παρέμβαση κάνει δροσερότερη τη Λάρισα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βιοκλιματική παρέμβαση κάνει δροσερότερη τη Λάρισα

01:52 | 16/5/16

Ειδικά σκίαστρα στο ιστορικό κέντρο έριξαν τις θερμοκρασίες

Μία πιο δροσερή Λάρισα, η οποία φημίζεται για τις υψηλές της θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, φαίνεται ότι εξασφαλίζει η βιοκλιματική ανάπλαση η οποία έχει γίνει σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Αυτό τουλάχιστον καταμαρτυρούν οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν με ειδικά όργανα και θερμοκάμερα για πρώτη φορά προκειμένου ακριβώς να «μετρηθεί» η επιτυχία της παρέμβασης. Και όπως προέκυψε τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά καθώς σε σχέση με άλλα σημεία της πόλης οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι αισθητά πιο χαμηλές.

Η βιοκλιματική παρέμβαση συνίσταται στην τοποθέτηση, σε κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης, ειδικών σκιάστρων που στηρίζονται σε μεταλλικές κατασκευές, που οριοθετούν και χώρους περιπάτου. Η τοποθέτησή τους, ωστόσο, αποτέλεσε μέγα θέμα πολιτικής και κοινωνικής αντίδρασης. Το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης, κυρίως λόγω του όγκου των μεταλλικών κατασκευών, δεν ικανοποίησε ούτε τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε όμως και μεμονωμένους πολίτες η και φορείς της πόλης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν την αντικατάσταση τους καθώς έκριναν το τελικό αποτέλεσμα αντιαισθητικό.

Ωστόσο, πέρα της διαφωνίας για την αισθητική φαίνεται ότι σε πρακτικό επίπεδο (που αποτελούσε και το κεντρικό ζητούμενο για μία πόλη με τόσο υψηλές θερμοκρασίες όπως η συγκεκριμένη) το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λαρισαίων Αποστόλης Καλογιάννης «οι πρώτες μετρήσεις της θερμοκρασίας, που πραγματοποίησαν  ενεργειακοί σύμβουλοι, στον χώρο της Βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, δείχνουν ότι η συνολική παρέμβαση μπορεί να ικανοποιήσει τους  στόχους που είχαν τεθεί για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Υπενθυμίζω ότι το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και κόστισε περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ , περιλαμβάνει μια γενικότερη ανάπλαση της περιοχής του Φρουρίου με ψυχρά υλικά, σύστημα γεωθερμίας και σκίαστρα. Έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα, και εγκρίθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ενώ η μελέτη έχει βραβευθεί. Από την πρώτη ημέρα υλοποίησης του έργου, και σε σχέση με αντιδράσεις που είχαν προκληθεί ειδικά για το θέμα των σκιάστρων, είχαμε συστήσει υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση του και την απόδοσή του στην πόλη. Σήμερα πιστεύω πως η βασική θέση του δήμου και της δημοτικής αρχής έχει δικαιωθεί. Καθημερινά ο χώρος της ανάπλασης μετατρέπεται σε πόλο έλξης, ενώ αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνέχιση των μετρήσεων».

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που προέκυψαν από την μέτρηση που έκαναν, εντός του Απριλίου, οι ενεργειακοί σύμβουλοι, Κλ. Κραβαρίτης και Δημ. Στάβλας, δείχνουν πως η μέση θερμοκρασία επιφανείας στην περιοχή παρέμβασης παρουσιάζεται μειωμένη, σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση, κατά τουλάχιστον 10°C, για συνθήκες θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα της τάξης των 30°C. Όπως επεσήμαναν, οι μετρήσεις καταδεικνύουν της αποτελεσματικότητα της συνολικής παρέμβασης αναβάθμισης και επανασχεδιασμού των δημόσιων υπαίθριων χώρων, και καλύπτουν πλήρως τους στόχους βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, της επίτευξης συνθηκών θερμικής άνεσης και ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ελκυστικών υπαίθριων χώρων για τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι κατά την περίοδο των μετρήσεων, στις 20 και 21 Απριλίου, η θερμοκρασία επιφανείας των ασφαλτοστρωμένων οδών πέριξ της πλατείας Αλόγου (κάτω ακριβώς από το Φρούριο και τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου) κυμάνθηκε μεταξύ 45 - 47°C, ενώ στο αντίστοιχο διαμορφωμένο τμήμα της πλατείας δεν υπερέβη τους 26°C.

Ακόμα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα παρατηρούνται στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Αχίλλειου, στην οποία παρατηρήθηκαν θερμοκρασιακές διαφορές άνω των 13,5°C, μεταξύ των σκιασμένων και μη σκιασμένων τμημάτων της περιοχής ανάπλασης, αλλά και σε λοιπές περιοχές όπου έγιναν βιοκλιματικές παρεμβάσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν θερμοκρασιακές διαφορές άνω των 12,2°C και 12,9°C αντίστοιχα.

Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, όμως αποτελούν τις πρώτες βασικές ενδείξεις για τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει επιφέρει το έργο στο μικροκλίμα της περιοχής.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών