22:58 | 8/6/16
Την Πέμπτη συνεδριάζει, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, το EWG όπου αναμένεται να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Από εκεί και πέρα ενημερώνονται επίσημα τα κοινοβούλια κρατών – μελών ώστε να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης
Σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης μπαίνει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά και την ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα πιστοποιήσει την Πέμπτη η ομάδα εργασίας του Eurogroup στην συνεδρίαση της, στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.Περίπου 15 ημέρες μετά την συμφωνία της 24ης Μαΐου και μετά την υλοποίηση δύο πακέτων προαπαιτούμενων, το τελευταίο από τα οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε 24 ώρες με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό, την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και την εγκύκλιο για τις επικουρικές συντάξεις, η διαδικασία της εκταμίευσης της δόσης μπαίνει πλέον στην διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια.
Πάντως αν και τυπική, η έγκριση έχει την πολιτική της σημασία. Αυτό αποδεικνύεται από την κίνηση του Γερμανικού Κοινοβουλίου όπου ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν πρότεινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης(ESM). Η Γερμανική Βουλή έβαλε αρχικά το θέμα στην ημερήσια διάταξη το μεσημέρι της Τετάρτης όμως η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης . "Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα ακόμη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.
"Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα" πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η εκκρεμότητα αυτή αφορά την αποστολή της θετικής εισήγησης από το EWG στην οποία θα αναφέρεται σαφώς ότι και οι τελευταίες «ουρές» της αξιολόγησης έχουν κλείσει.
Μετά την έγκριση της Πέμπτης που θα βασιστεί και στην γνωμοδότηση των θεσμών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της Ελλάδας στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, την διαδικασία της έγκρισης στα κοινοβούλια θα ακολουθήσουν εκτός από την Γερμανία η Ολλανδία η Αυστρία η Σλοβακία και η οικοδεσπότης του σημερινού EWG Φιλανδία. Μάλιστα η τελευταία λόγω και των συνταγματικών επιταγών έχει και την πιο αργή διαδικασία έγκρισης οικονομικής βοήθειας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης αφού οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διαρκούν από 8 έως και 15 ημέρες.
Το waiver
Αν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει η διαδικασία των κοινοβουλίων η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 22 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει ξανά το ΔΣ της ΕΚΤ. Η συνεδρίαση δεν θα αφορά θέματα νομισματικής πολιτικής, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει εξαίρεση και να εγκριθεί τελικά η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα γίνουν ξανά αποδεκτά ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.Σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι μετά την αποπληρωμή και του ομολόγου ύψους 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ θα ανοίξει ο δρόμος και για το δεύτερο μεγάλο βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην «κανονικότητα»: Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Απώτερος στόχος σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο μετά την αποκατάσταση της ρευστότητας του δημοσίου και των τραπεζών θα είναι η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων από το φθινόπωρο.
Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηΟικονομίαEurogroupEuroworking Group
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων