22:33 | 8/6/16
Λίγα δευτερόλεπτα αρκούσαν για να «εξαϋλώσει» το περιβόητο success story των Σαμαρά - Βενιζέλου ο Γκίκας Χαρδούβελης, αποκαλύπτοντας πως για να κλείσει όπως - όπως η αξιολόγηση η τότε κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αποδεχτεί πλεόνασμα 4,5% για το 2016
«Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014. Μιλούσε το 2016 να έχουμε ένα πλεόνασμα 4,5%. Στόχος μας ήταν τότε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι από τότε. Θέλαμε να το μειώσουμε από 4,5%, να το φέρουμε στο 3%. Πιστεύαμε ότι ένα 3% θα μπορούσε να το αντέξει η οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλαμε να έχουμε» είχε αρχικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο ΒΗΜΑ FM.Ο κ. Χαρδούβελης παραδέχεται με πάσα ειλικρίνεια πως για να κλείσει αυτή η περίφημη αξιολόγηση που θα μας έβαζε σε τροχιά ανάπτυξης, έπρεπε το πρωτογενές πλεόνασμα να «κλειδώσει» στο 4,5% για το 2016, δηλαδή ποσοστό που δεν θα μπορούσε να αντέξει η ελληνική οικονομία. Κάτι που ο ίδιος γνώριζε, αλλά είχε αποδεχτεί.
Ωστόσο, ο κ. Χαρδούβελης ήταν ακόμα πιο ειλικρινής για την πειθήνια τακτική που επιδείκνυε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας να κλείσει άρον – άρον την αξιολόγηση, αφού ομολογεί πως «δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι από τότε», δηλαδή 3% αντί για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
«Οι δανειστές θα το δεχόντουσαν αυτό;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον πρώην υπουργό να παρουσιάζεται στην αρχή σίγουρος ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα περνούσε, στο τέλος όμως εναπόθεσε τη σιγουριά του στη σφαίρα των προσωπικών του πεποιθήσεών.
«Θα το δεχόντουσαν. Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι το 2014, διότι θα χάναμε αξιοπιστία. Έπρεπε πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση. Είχαμε το ΔΝΤ με το μέρος μας. Θα το φέρναμε με το μέρος μας και θα το δεχόντουσαν, πιστεύω» υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Τα «ήξης αφήξεις» λεγόμενα του κ. Χαρδούβελη, βασίζονται στο «έλλειμα αξιοπιστίας» προς τους δανειστές, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αφού αυτό θα είχε συμφωνηθεί, ποιος διασφάλιζε στον κ. Χαρδούβελη ότι οι δανειστές δεν θα έθεταν το ίδιο επιχείρημα μετά τη συμφωνία για 4,5% πρωτ. Πλεόνασμα; Πόσο μάλλον, ποιος τον έκανε να πιστέψει ότι η άποψή τους θα άλλαζε;
Ενώ αρχικά μοιάζει πεπεισμένος για τη συστράτευση του ΔΝΤ, προσθέτει: «Θα το φέρναμε με το μέρος μας και θα το δεχόντουσαν, πιστεύω». Εκτός από το μη επιχειρηματολογημένο συλλογισμό του κ. Χαρδούβελη, εντύπωση προκαλεί πως ο πρώην υπουργός δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο επιβολής νέων επώδυνων μέτρων από το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα…
«Η κυνική ομολογία Χαρδούβελη ενδεικτική της πολιτικής που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»
Άμεση ήταν η αντίδραση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, χαρακτηρίζοντάς τες «κυνική ομολογία» που είναι «ενδεικτική των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μέσα σε ελάχιστες λέξεις, ο Γ.Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story της προηγούμενης κυβέρνησης που καλλιεργούσε συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει να καλλιεργεί ο Κ.Μητσοτάκης.Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματευόταν η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου δεν έβγαινε!
Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως, παρόλο που το πλεόνασμα 4,5% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2016 ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να το αποδεχτεί, φέρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.
Η κυνική ομολογία του Γ. Χαρδούβελη είναι ενδεικτική της πολιτικής που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποταγή στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, βάρβαρα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Αυτά τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχε και μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας 20 δις μέτρα, μέσα από μια σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας.
Το αποκαλυπτικό ηχητικό:
Απομαγνητοφώνηση χωρίς την... είδηση
Δύο λόγοι υπάρχουν όταν ένα Μέσο τέτοιου βεήνεκούς δεν αναδεικνύει μία τόσο σοβαρή είδηση: Είτε γιατί αυτή δεν έγινε αντιληπτή από τους δημοσιογράφους είτε γιατί το ίδιο το Μέσο δεν ήθελε να την αναδείξει.Στην περίπτωση της καθιερωμένης απομαγνητοφώνησης μετά τις συνεντεύξεις πολιτικών προσώπων στο σταθμό του ΔΟΛ, τα επίμαχα λεγόμενα του πρώην ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχουν, παρά μόνο το παρακάτω απόσπασμα μαζί με το σχετικό ηχητικό:
«Όλα αυτά, ακόμη και αυτά που ήταν να μπουν σε περίπτωση που δεν έτρεχε η οικονομία και δεν είχαμε τα έσοδα, τότε μόνο θα έμπαιναν στη μέση της χρονιάς, όλα αυτά, πάρθηκαν το ’15. Άρα λοιπόν ξεχάστε το e-mail Χαρδούβελη, το e-mail Χαρδούβελη, το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο 2015. Το 2016 είναι όλα καινούρια. Αυτά που βλέπετε τα μέτρα, 3% του ΑΕΠ, είναι μέτρα, επειδή η Οικονομία, ήρθε σε ύφεση, επειδή η πολιτική του 2015, κατέστρεψε την απογείωση της Οικονομίας, εκείνης της εποχής και μας έφερε, εκεί που μας έφερε. Και ο επιπλέον κόφτης, εφόσον ενεργοποιηθεί, αποτέλεσμα της πολιτικής του 2015. Άρα δεν έχει καμία σύγκριση, το τι γίνεται σήμερα, με το τι μιλούσαμε, τέλος του ’14».
Ας ελπίσουμε λοιπόν οι κ.κ. Παπαπαναγιώτου και Παπαστάθης να μην έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα λεγόμενα του κ. Χαρδούβελη και γι' αυτό να μην συμπεριλήφθηκαν οι αποκαλύψεις του Γκίκα Χαρδούβελη σε όσα εμπεριέχονται στην απομαγνητοφώνηση.
Πηγή: koutipandoras.gr
Σχετικές ετικέτες:Γκίκας ΧαρδούβεληςΝΔΠολιτικήsuccess story
Σχετικά άρθρα