09:32 | 8/6/16
Παρά τις προσπάθειες να υπάρξει για το 2016 μια πιο ομαλή πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, φαίνεται ότι και φέτος θα ζήσουμε πάλι το σκηνικό ίδιο με του 2015, με όλους τους φόρους να έρχονται μαζεμένοι
Μαύρος Σεπτέμβρης έρχεται για περίπου 6.100.000 φορολογούμενους, αφού ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου θα φέρει ένα κύμα φορολογικών υποχρεώσεων, λίγο μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών διακοπών.Το τσουνάμι των φόρων προκύπτει από το γεγονός ότι άλλη μια φορά φέτος ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να πληρώνεται αργά (η πρώτη δίμηνη δόση να έρχεται στο τέλος Ιουλίου) και ο ΕΝΦΙΑ νωρίς , με την πρώτη δόση να έρχεται τον Σεπτέμβριο.
Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου οικονομικών να υπάρξει για το 2016 μια πιο ομαλή πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, φαίνεται ότι και φέτος θα ζήσουμε πάλι το σκηνικό ίδιο με του 2015 με όλους τους φόρους να έρχονται μαζεμένοι.
Τούτο διότι:
1. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις , με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου, την δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την Τρίτη μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.2. Με βάση δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή , η ανεξάρτητη -πλέον -αρχή δημοσίων εσόδων θα είναι έτοιμη να στείλει τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων, μέσα στο Αύγουστο . Συνεπώς η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί βέβαια με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος .
3 Περίπου το 1/4 των ( 1,5 εκ από τα συνολικά 6 εκ φορολογούμενων ) εξυπηρετούν ακόμη ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών οφειλών παλαιότερων ετών . Είτε λοιπόν πρόκειται για την «ρύθμιση Βαλαβάνη» που προέβλεπε την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις , είτε την πάγια ρύθμισης των 12 έως 24 δόσεων . , όλοι αυτοί θα έχουν για τον Σεπτέμβριο να πληρώνουν στην εφορία τριπλή δόση : Μια για τα παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές , μια για τον ΕΝΦΙΑ και μια για το φόρο εισοδήματος του 2016 . Κάποιοι από αυτούς θεωρείται πιθανό να εντάξουν σε 12μηνη ρύθμιση και τον φετινό φόρο εισοδήματος.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα είναι από λίγο έως πολύ υψηλότερος. Στα χαμηλά εισοδήματα θα είναι της τάξης των λίγων ευρώ και θα προέρχεται από την μείωση του αφορολόγητου από τα 9500 ευρώ στα 8636 ευρώ σχεδόν για το σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν – πια - προστατευόμενα μέλη αλλά και τους αυξημένους συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000 Με δεδομένα αυτά , η εικόνα του φετινού φορολογικού Σεπτεμβρίου, θα γίνει αυτόματα πολύ χειρότερη .
Οι επιστροφές θα γίνουν… ΕΝΦΙΑ
Τυχεροί -άτυχοι θα είναι και περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι αν και θα έχουν επιστροφή φόρου θα την δούν μόνο κατά την ηλεκτρονική εκκαθάριση των δηλώσεων τους , αφού στην συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ .Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φέτος, λήγει - με τα σημερινά δεδομένα - στις 30 Ιουνίου συνεπώς σε περίπτωση επιστροφής δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς την πίστωση της στον τραπεζικό του λογαριασμό πριν το τέλος Σεπτεμβρίου . Μέχρι τότε όμως , θα έχει εκκαθαριστεί και το ΕΝΦΙΑ του 2016 . Συνεπώς το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί αυτόματα με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ακόμη και αν οι δόσεις του φόρου ακινήτων δεν θα είναι ληξιπρόθεσμες και από το νόμο ο συγκεκριμένος φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις .
Το δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο η ΓΓΔΕ,το δίνουν οι διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, και ειδικότερα η διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3943/2011 που τροποποίησε το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τους συμψηφισμούς οφειλών. Η διάταξη αυτή ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο που εξέδωσε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με την εγκύκλιο εκείνη είχε διευκρινιστεί, μεταξύ των άλλων ότι:
1 ) Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι..2) Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να εκφράσει σχετική επιθυμία (χωρίς να υποβάλει τη σχετική αίτηση-δήλωση) ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.
Τάσος Δασόπουλος
Πηγή: news247.gr
Σχετικές ετικέτες:ακίνηταΕΝΦΙΑΟικονομίαφορολογίαφορολογία ακινήτων
Σχετικά άρθρα