Η κρίση πλήττει και την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Η κρίση πλήττει και την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη

23:55 | 3/6/16
i-krisi-plitti-ke-tin-anakiklosi-sti-thessaloniki

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου

Η κρίση πλήττει και την ανακύκλωση, η οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια πτωτική πορεία σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε το 2011. Έτσι στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ πριν πέντε χρόνια το τονάζ των απορριμμάτων και ανακύκλωσης συσκευασιών ανέρχονταν στους 121.193 τόνους, πέρσι έπεσε στους 112.720 τόνους, ως απόρροια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά και της αυξητικής τάσης κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

«Έχουμε στείλει πάνω από 10 υποθέσεις στην Εισαγγελία, ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε και μια επ΄ αυτοφόρω σύλληψη ατόμου που έκλεβε ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει και αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος οργάνωσε ειδικό τμήμα ελέγχου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς που αναφέρθηκε και στις δράσεις του Δήμου: «Θέλουμε να φτιάξουμε δράσεις που να έχουν συνέχεια. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο δράσης οι οποίες να είναι πραγματοποιήσιμες. Επίσης υπάρχουν πολλά πράγματα που ενώ είναι σκουπίδια μπορούμε να τα κάνουμε μέσα από την ανακύκλωση μια σειρά από χρήσιμα πράγματα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, «σε μεγάλο βαθμό στην πλατεία Δημοκρατίας και λιγότερο στις ανατολικές περιοχές της πόλης, ενώ όσον αφορά το όζον υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στο Επταπύργιο παρά στο κέντρο», όπως επισήμανε η Τσουμάκα Παρασκευή, μέλος της περιβαλλοντικής δράσης του Δήμου

Όσον αφορά τον Θερμαϊκό Κόλπο, ο Μιλτιάδης Σεφερλής, επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Βιότοπων-Υγροτόπων επισήμανε ότι ο Θερμαϊκός είναι αρκετά επιβαρυμένος, και αυτό οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού, στη γεωργία, στην υδατοκαλλιέργεια, στη βιομηχανική ζώνη και τις μεταφορές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην δυτική πλευρά του Κόλπου, αλλά και εκεί που εκβάλουν οι ποταμοί και σε μικρότερο βαθμό στην ανατολική», τόνισε για να συνεχίσει ο Αναστάσιος Βολιώτης, υπεύθυνος της ανακύκλωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης: «Υπάρχουν 154 σημεία ανακύκλωσης γυαλιού, ενώ σπουδαία δουλειά κάνουν οι εταιρείες, που αγγίζουν τις 627, και βοηθούν στην συλλογή γυαλιού. Η συλλεγόμενη ποσότητα ήταν 277 τόνοι το 2014, ενώ το 2015 αυτή άγγιξε τους 350 τόνους. Ως προς τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα το 2011, ο Δήμος πήρε 573 οχήματα, το 2014 πήρε 196, ενώ πέρσι 210 οχήματα».

Για την σπουδαιότητα των αεροβιολογικών σταθμών στους οποίους γίνονται μετρήσεις της γύρης και των μυκήτων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μίλησε η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Βώκου, καθώς μέσα από τα στοιχεία που συλλέγονται μπορούν να εντοπιστούν οι περιοχές, ο χρόνος και η περίοδος όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση των αλλεργιών.

Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη πραγματοποιεί τις δράσεις «Ημέρες Περιβάλλοντος», που είναι μια σειρά εκδηλώσεων για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών