Στο “πορτοφόλι” του ΓΛΚ τα αποθεματικά δημοσίων οργανισμών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο “πορτοφόλι” του ΓΛΚ τα αποθεματικά δημοσίων οργανισμών

09:47 | 17/6/16
sto-portofoli-toy-glk-ta-apothematika-dhmosiwn-organismwn

Στην κατεύθυνση της ενοποίησης της διαχείρισης των δημοσίων αποθεματικών προβλέπεται η δημιουργία μιας νέα επιτροπή διαχείρισης για τον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της ΤτΕ όπου θα περάσουν όλα τα αποθεματικά δημοσίων φορέων σε τραπεζικούς λογαριασμούς - Προτεραιότητα οι επιστροφές φόρων και οι νέες συντάξεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στο χρηματοκιβώτιο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με την άδεια και των δανειστών μπαίνει το σύνολο των αποθεματικά δημόσιων οργανισμών τα οποία βρίσκονται σήμερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς δημιουργώντας ένα ακόμη δημοσιονομικό μαξιλάρι ύψους περίπου 12 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο μνημόνιο, στην κατεύθυνση της ενοποίησης της διαχείρισης των δημοσίων αποθεματικών προβλέπεται η δημιουργία μιας νέα επιτροπή διαχείρισης για τον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της ΤτΕ όπου θα περάσουν όλα τα αποθεματικά δημοσίων φορέων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Την επιτροπή αυτή θα έχει ως μέλη εξειδικευμένα στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , τον ΟΔΔΗΧ και την νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων . Αποστολή της θα είναι θα ελέγχει εφεξής την διαχείριση των αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών ασκώντας «υψηλής ποιότητας πιστωτική εποπτεία» όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο Με αυτό ολοκληρώνεται το βήμα που έγινε με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015 και προέβλεπε ότι όλα τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΚΟ ΝΠΔΔ και ΟΤΑ ) θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στο κοινό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας . Πολλοί δημόσιοι φορείς απέφευγαν μέχρι στιγμή το «πικρό ποτήρι» της εκχώρησης των αποθεματικών του και αγνόησαν και αυτόν τον νόμο.

Με τον τρόπο αυτό θεσμοθετείται όχι μόνο η συγκέντρωση όλων των χρημάτων στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ (ένα ποσό που αγγίζει τα 12 δις ευρώ) αλλά και το πλήρη έλεγχο από τις τρείς βασικές δημόσιες αρχές που διαχειρίζονται έσοδα δαπάνες και χρέος .Μάλιστα προβλέπεται ότι η επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα και θα πρέπει να συντάξει μέχρι μια μελέτη προς τους θεσμούς . μέχρι και το τέλος Ιουλίου ώστε και οι δανειστές να έχουν μια αφετηρία για να ελέγχουν την κίνηση των χρημάτων αυτών.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας τα ποσά που δεσμεύθηκαν πέρσι από τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου προκειμένου, μέσω συμφωνιών επαναγοράς ( ρεπο) να χρηματοδοτήσουν μισθούς συντάξεις και τις υπόλοιπες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο που έχει κατατεθεί στην Βουλή από τις αρχές τους χρόνου το συνολικό ποσό των προσόδων -και όχι τόκων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά για κεφάλαια προς επένδυση σε ρέπο με το ελληνικό δημόσιο- το οποίο κατανεμήθηκε και αποδόθηκε στους επιμέρους δικαιούχους – φορείς ανήλθε σε 20.052.675,32 και αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (απόδοση 3,117%).

Με την τελευταία εξέλιξη η διαχείριση και των υπολοίπων 9 δις ευρώ όχι μόνο περιέρχεται στο υπουργείο οικονομικών αλλά είναι και αμφίβολο ( λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής στενότητας ) αν κάποιος οργανισμό χρειαστεί τα χρήματα του θα μπορέσει να τα πάρει με ευκολία.

Από την άλλη μεριά βέβαια η εμπλοκή των θεσμών και σε αυτή την διευθέτηση έχει την βάση της στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει με κανένα τρόπο να υπάρχουν αποκλίσεις σε έσοδα ή δαπάνες που θα δεν θα μπορούν να καλυφθούν . Τούτο διότι κάποια απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» την στιγμή που θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψουν το δημοσιονομικό άνοιγμα και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωση των δαπανών ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις.

Αυστηρότερος έλεγχος για ληξιπρόθεσμα

Αυστηρότερο έλεγχο στην πληρωμές αλλά και τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου επιβάλλει το αναθεωρημένο μνημόνιο θέτοντας παράλληλα ως στόχο την αποπληρωμή 4,3 δις ευρώ από τον τρέχοντα μήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ειδική μέριμνα τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί στην απονομή καθυστερούμενων συντάξεων και την επιστροφή φόρων προς τις επιχειρήσεις

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει την κατάσταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Απριλίου . Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συντάσσεται μια μηνιαία έκθεση για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο σε μικτή βάση ( δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) όσο και σε ‘καθαρή βάση».

Το κείμενο του μνημονίου τονίζει ιδιαίτερα ότι το ΙΚΑ αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να τακτοποιούν τις οφειλές τους προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ ώστε να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτής της κατηγορίας που φτάνουν τα 4 δις ευρώ αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τις μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους δημοσίου.

Σε ότι αφορά τις αποπληρωμές θα ξεκινήσουν με 500 εκ ευρώ τον Ιούνιο 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 800 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 200 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών