Τα προβλήματα Μητσοτάκη με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα προβλήματα Μητσοτάκη με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

09:38 | 17/6/16
ta-provlhmata-mhtsotakh-me-thn-allagh-toy-eklogikou-nomoy-kai-thn-eklogh-proedroy-ths-dhmokratias

Δύο απόψεις στο εσωτερικό της παράταξης για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας - Γιατί διαφωνούν Μητσοτάκης και Αβραμόπουλος - Τι φοβάται η Συγγρού και τάσσεται κατά ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου - Ποια μηνύματα στέλνει σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ο πρόεδρος της ΝΔ

Δύο μεγάλα αγκάθια έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ωστόσο, το μόνο ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη στιγμή σοβαρό εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ είναι η συζήτηση για την αλλαγή ή όχι του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, σύσσωμη η γαλάζια παράταξη τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενισχυμένης αναλογικής.

Ήδη κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ενώ με την άποψη αυτή φλερτάρει και το καραμανλικό στρατόπεδο, που θα ήθελε αυξημένες αρμοδιότητες για τον πρώτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας. Επίσης δεν είναι χωρίς σημασία και η παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου (μέσω της «Κ») που τάχθηκε τόσο υπέρ της άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό όσο και της αύξησης των αρμοδιοτήτων «κατ' ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975».

Εντελώς διαφορετική άποψη έχει ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δηλώνει αρνητικός στην απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ενώ φρόντισε να απαντήσει δημοσίως (μέσω του Σκάι), αν και εμμέσως, στο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι είναι αντίθετος με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της προεδρίας της Δημοκρατίας κατά το πρότυπο του συντάγματος του 1975.

Το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη που τάσσεται ενάντια στην απευθείας εκλογή προέδρου από το λαό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργούνταν ένας δεύτερος πόλος εξουσίας που θα δρούσε αυτόνομα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Το μόνο το οποίο υιοθετεί η Συγγρού και αποτυπώθηκε και στην πρόταση των 9 σημείων που κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη ο αρμόδιος για τη συνταγματική αναθεώρηση Κώστας Τασούλας είναι η αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής και η «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Τις επόμενες μέρες το θέμα θα απασχολήσει πιο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς σήμερα «εκπνέει» η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τους γαλάζιους βουλευτές προς τη Συγγρού η οποία εν συνεχεία θα συγκροτήσει ειδική ομάδα που θα επεξεργαστεί την τελική πρόταση της ΝΔ.

Βέβαια η εσωκομματική διάσταση απόψεων έχει και ένα σχετικό χαρακτήρα καθώς η έντασή της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η κυβερνητική πλειοψηφία θα θελήσει να προτείνει την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας για να τεθεί πραγματικό ζήτημα με βάση τα αριθμητικά δεδομένα στη βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση η όποια αξία της διάστασης απόψεων στο εσωτερικό της ΝΔ θα αφορά αποκλειστικά με ποια πρόταση θα προσέλθει στη συζήτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απλή αναλογική θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση τη ΝΔ

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο πάγια θέση όλων στη ΝΔ είναι η ενισχυμένη αναλογική στην λογική της ανάδειξης σταθερών κυβερνήσεων. Το μόνο που συζητάει η Συγγρού είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Ωστόσο το θέμα περιπλέκεται καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους οι βουλευτές πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάει ότι δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα ψηφίσουν αναλογικότερο νόμο για να μπορεί να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, παρόλα αυτά φρόντισε να στείλει μήνυμα πολιτικής πίεσης προς «όσους το σκέφτονται» ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος «θα πρέπει να συμμαχήσουν με την Χρυσή Αυγή». «Δεν νομίζω ότι τα μικρότερα κόμμα θα εξαγοραστούν με ένα τυράκι για δύο-τρεις βουλευτές παραπάνω. Ας το σκεφτούν δύο φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Τυχόν όμως αλλαγή του εκλογικού νόμου, ειδικά στην περίπτωση που προσεγγίζει την απλή αναλογική θα μπορούσε να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ, ενισχύοντας φυγόκεντρες δυνάμεις και πυροδοτώντας σενάρια διάσπασης. Όπως παραδέχονται και γαλάζιοι βουλευτές «στις σημερινές συνθήκες η απλή αναλογική θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε διασπάσεις τα μεγάλα κόμματα, διότι η έλλειψη του μπόνους των εδρών αποδυναμώνει την προοπτική της αυτοδύναμης εξουσίας».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών