21:30 | 17/6/16
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Παρίσι (12 – 13 Ιουνίου 2016) ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παραχώρησε συνέντευξη στη διευθύντρια σύνταξης διεθνών θεμάτων του περιοδικού Challenges, κ. Sabine Syfuss – Arnaud για την στην ηλεκτρονική σελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού
Ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των διαπραγματεύσεων όσο και σε εξελίξεις στην ΕυρώπηΗ συνέντευξη είχε ως εξής:
– Τι σας έφερε στη Γαλλία;
– Η συνέχεια της επίσκεψης Vallsστην Αθήνα, στις αρχές Ιουνίου. Είχα συναντήσεις σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούμε. Υπάρχουν γαλλικές εταιρείες που ενδιαφέρονται. Αλλά, δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.
– Πώς είναι τα πράγματα με την Ελλάδα, δεδομένου ότι σύντομα θα αποδεσμευθεί η νέα δόση και η γερμανική Bundestagμόλις έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση;
Καταρχάς, μια σημαντική διευκρίνιση. Ο διεθνής Τύπος μιλάει πολύ για τη Bundestagκαι τις ψηφοφορίες της. Αλλά και εμείς έχουμε μία Βουλή, στην οποία λογοδοτούμε! Η Ελλάδα πάει καλύτερα. Βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πραγματοποιούμε πρόοδο: Από ένα αρνητικό ΑΕΠ την περασμένη χρονιά (-2,5%), περάσαμε σε μία ανάπτυξη που αγγίζει το μηδέν. Το πρωτογενές μας έλλειμμα μειώνεται με ρυθμούς γρηγορότερους από αυτούς που όριζαν οι αντικειμενικοί στόχοι. Η φοροδιαφυγή μειώνεται και η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου έκανε τους Έλληνες να χρησιμοποιούν περισσότερο τις πιστωτικές τους κάρτες, γεγονός που μείωσε την εξάντληση των αποθεμάτων σε ρευστό.
– Αγωνίζεστε για μια αναδιάρθρωση του χρέους σας, σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;
– Είναι λίγος καιρός που μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι΄ αυτό.
– Το ΔΝΤ είναι επίσης υπέρ μιας ελάφρυνσης του χρέους. Βρίσκετε στο ίδιο μήκος κύματος;
– Όσον αφορά την απόκτηση ελάφρυνσης ναι, αλλά όχι όσον αφορά επιπλέον μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη λιτότητα! Αλλά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
– Το μεταρρυθμιστικό σας πρόγραμμα προχώρησε, στη βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, η οποία οδήγησε σε πολλές αντιδράσεις του πληθυσμού. Καταφέρατε να γίνουν δεκτά τα μέτρα;
– Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν απαραίτητη. Αυτά που είχε περάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση με τους δανειστές δεν ήταν ρεαλιστικά. Εξάλλου, ένας πρώην Υπουργός της, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι είχε υπογράψει στόχους που ήξερε ότι δεν ήταν εφικτοί. Η συμφωνία που υπογράψαμε είναι δύσκολη, αλλά πραγματοποιήσιμη, και κυρίως είχε τη συγκατάθεση του πληθυσμού, που εκφράστηκε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, ξεκινήσαμε τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις από το περασμένο Φθινόπωρο, αμέσως μετά τις εκλογές. Η ελληνική Βουλή μόλις ενέκρινε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να χαθεί ούτε μια ψήφος.
– Μόλις κλείσατε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ποιο είναι το πνεύμα της;
– Στο παρελθόν, το σύστημα ήταν κατακερματισμένο και άδικο. Φανταστείτε: Υπήρχαν 930 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων! Ενοποιήσαμε τους κανόνες, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, και σε κάποιους επαγγελματίες – δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς- δεν άρεσε. Θα προβούμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που αυτή τη φορά θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.
– Μία από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας παραμένει η ανεργία. Πώς την αντιμετωπίζετε;
– Αν και έχει πραγματοποιηθεί μια μικρή μείωση, παραμένει δυστυχώς στο 24%. Δεν πρόκειται να μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις δυο χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Και ήδη, από το περασμένο έτος, υιοθετήσαμε ανθρωπιστικά μέτρα: Αποκατάσταση του ηλεκτρικού για 300.000 νοικοκυριά, εξασφάλιση της πρόσβασης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε υγειονομική περίθαλψη.
– Οι πολίτες έχουν κουραστεί, η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει πέσει. Πώς διαχειρίζεστε αυτό το άλμα στο κενό;
– Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά τα δυσκολότερα είναι παρελθόν για τον Πρωθυπουργό. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκινήσαμε μεταρρυθμίσεις που είναι δύσκολες, αλλά απαραίτητες. Πρέπει να κάνουμε χρήση της λογικής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για καιρό υπήρξε πρόβλημα για την Ευρώπη, σήμερα αποτελεί μέρος της λύσης.
– Δίνετε τον αγώνα σας για μιαν άλλη Ευρώπη. Παρακολουθείτε την ισπανική προεκλογική εκστρατεία;
– Σταυρώνω τα δάχτυλα μου για τους Podemos! Πρέπει να δουλέψουμε για μια νέα Ευρώπη, περισσότερη αλληλέγγυα, όπου οι χώρες θα είναι λιγότερο εσωστρεφείς. Πρέπει να οδηγήσουμε την Αριστερά και τους σοσιαλιστές στο να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας νέας ατζέντας.
Πηγή: koutipandoras.gr
Σχετικές ετικέτες:κυβέρνησηΝίκος ΠαππάςΠαρίσιΠολιτικήΣΥΡΙΖΑChallenges
Σχετικά άρθρα