10:31 | 3/6/16
H βρετανική αλυσίδα που γνώρισε ημέρες δόξας και στην ελληνική αγορά κλείνει οριστικά - Ξεκινάει άμεσα η εκποίηση των προϊόντων
Ο βρετανικός όμιλος των πολυκαταστημάτων BHS θα διακόψει σταδιακά τη λειτουργία του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού δεν κατάφερε να βρει αγοραστή, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία συμβούλων Duff & Phelps, ο δικαστικός διαχειριστής της επιχείρησης.
Τα 163 καταστήματα της αλυσίδας θα προχωρήσουν σε εκποίηση των εμπορευμάτων τους εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ θα απολυθούν 8.000 εργαζόμενοι. Κινδυνεύουν επίσης οι θέσεις εργασίας άλλων 3.000 ανθρώπων, οι οποίοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες του ομίλου που όμως σήμερα απασχολούνται στα καταστήματα BHS.
"Παρά τις σημαντικές προσπάθειες από τους διαχειριστές και τη διεύθυνση των BHS, δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία για την πώληση της επιχείρησης", αναφέρε η εταιρεία Duff & Phelps. "Μολονότι λάβαμε πολλές προσφορές, καμία συμφωνία δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί, λόγω των κεφαλαίων κίνησης που απαιτούνταν για να διασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας", συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο όμιλος είχε τεθεί υπό εκκαθάριση τον Απρίλιο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Retail Acquisitions.
Η BHS στην Ελλάδα
Τα BHS έκαναν την εμφάνιση τους στην χώρα μας το 1993 όταν και τα έφερε η εταιρεία Κλαουδάτος. Η οικογένεια που μεσουρανούσε τις προηγούμενες δεκαετίες στην αγορά των πολυκαταστημάτων προχώρησε σε συμφωνία franchise για την Ελλάδα και την Τουρκία με την British Home Stores σε μία προσπάθεια να ανανεώσει την εικόνα της. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην πλατεία Κοτζιά ενώ τρία χρόνια αργότερα διέθετε 16 καταστήματα με τα 10 να βρίσκονται σε διάφορα σημεία στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Πάτρα.
Η πίεση που γνώρισε τα επόμενα χρόνια από άλλες αλυσίδες που εισήλθαν στην ελληνική αγορά στην δεκαετία του '90 - κυρίως την Zara - σε συνδυασμό με την αρνητική ισοτιμία της βρετανικής λίρας αλλά και την αναδίπλωση της οικογένειας Κλαουδάτου οδήγησε στην σταδιακή απαξίωση και στο κλείσιμο της. Σημαντικό πλήγμα ήταν η πυρκαγιά στο κατάστημα της Πάτρας το 1998 ένα από τα πιο επιτυχημένα που διέθετε. Ένα χρόνο αργότερα από τα 16 καταστήματα είχαν μείνει πλέον 9 ενώ έκλεισε οριστικά στο γύρισμα της χιλιετίας.
Σχετικές ετικέτες:επιχειρήσειςεργαζόμενοιλουκέταΟικονομίαBHS
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων