Ψάχνουν τους 200 μέχρι την τελευταία στιγμή στο Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ψάχνουν τους 200 μέχρι την τελευταία στιγμή στο Μαξίμου

09:43 | 11/7/16
psaxnoyn-toys-200-mexri-thn-teleytaia-stigmh-sto-maksimoy

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου - Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν το "κλειδί" για την επίτευξη του στόχου των 200 βουλευτών

Στον "αστερισμό" της απλής αναλογικής θα βρίσκεται η κυβέρνηση για το επόμενο 10ημερο με το "κυνήγι" των ψήφων στο παρασκήνιο να κορυφώνεται μέρα με τη μέρα. Κυβερνητικά στελέχη, δεν θεωρούν ακόμα και τώρα ανέφικτο τον στόχο των 200 βουλευτών. Η πολιτική πίεση συνεχίζεται με τα δεδομένα να είναι πολύ διαφορετικά από τη στιγμή που ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαχώρισε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μπόνους και την διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Το ΚΚΕ άλλαξε στάση και δήλωσε πως θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, αλλά και το ακροτελεύτιο άρθρο που ορίζει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η αριθμητική των 200 βουλευτών εξακολουθεί να είναι δύσκολος στόχος, καθώς οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 15 του ΚΚΕ και οι 9 της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Νίκο Νικολόπουλο συμπληρώνουν 179 ψήφους.

Δεν θα ψηφίσουν την απλή αναλογική συνολικά 103 βουλευτές: Το ΠΑΣΟΚ (πλήν του Θεοχαρόπουλου), ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να δηλώνουν πως δεν υπολογίζουν στις ψήφους της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, όμως αν τελικά αποφασίσουν να στηρίξουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση η στήριξη του νέου εκλογικού νόμου θα φτάσει τους 197 βουλευτές, οριακά μακριά από τον στόχο. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου θα εκδηλώσει την στάση του στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια. Θεωρείται αρκετά πιθανό να στηρίξει τελικά την κυβερνητική πρόταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση η μοναδική περίπτωση για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κομματική γραμμή. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, από τις δηλώσεις των βουλευτών, δεν φαίνεται πιθανό. Την "πόρτα" στην κυβέρνηση, μέσω ενός tweet, έκλεισε και η Κατερίνα Μάρκου από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Οι διεργασίες που φέρεται να γίνονται στο παρασκήνιο στοχεύουν στην "ψήφο κατά συνείδηση" και φαίνεται να έχουν ως κεντρικούς αποδέκτες βουλευτές με "αριστερές καταβολές". Μέχρι τώρα, πάντως καμία δημόσια τοποθέτηση δεν δείχνει πως κάτι μπορεί να αλλάξει.

Στο Μαξίμου εξακολουθούν να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ πως λειτουργούν ως "ουρά" της ΝΔ επισημαίνοντας πως ακόμα και για ένα θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ισονομία τη ψήφου δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 το γεγονός πως θα έχει επιτευχθεί ένα πρώτο βήμα προς την αναζήτηση νέων συμμαχιών για τον κυβερνητικό σχηματισμό αποτιμάται θετικά από πολλά κυβερνητικά στελέχη. Αμελητέα δεν θεωρούν στην Ηρώδου Αττικού και τα ρήγματα, που όπως υποστηρίζουν, έχουν προκληθεί σε όλα τα κόμματα και τους ¨υπέρμαχους του παλιού κομματικού συστήματος¨, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών