Αχαΐα: Τρεις στους δέκα δεν κόβουν απόδειξη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αχαΐα: Τρεις στους δέκα δεν κόβουν απόδειξη

09:43 | 19/8/16
axaia-treis-stous-deka-den-koboun-apodeiksh

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι κλιμακίων της εφορίας σε τουριστικές περιοχές της Αχαΐας για τον έλεγχο καταστημάτων για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση ΦΠΑ

Τα κλιμάκια αποτελούνται συνήθως από δύο εφοριακούς και επεκτείνουν την δράση τους όχι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και τις βραδινές ώρες.

Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι κλιμάκια από εφοριακούς των ΔΟΥ της Πάτρας αλλά και από την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΕΔΔΕ) έχουν καθημερινή παρουσία στις παραλιακές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Αιγιάλειας. Μάλιστα, χθες το πρωί ήταν έντονη η παρουσία εφοριακών στις παραλίες της Καλογριάς και της Λακκόπετρας, ενώ κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών έγιναν αρκετοι έλεγχοι και στο κέντρο της Πάτρας.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και απόδοσης του ΦΠΑ με το ποσοστό των παραβάσεων να κινείται σταθερά στο 30%, όπως ανέφερε στην «Π» στέλεχος των τοπικών μηχανισμών ελέγχου. Μάλιστα, οι παραβάσεις εντοπίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίασης και αναψυχής) και λιγότερο σε εμπορικές επιχειρήσεις (είδη δώρων, ρούχα, υποδήματα, κοσμήματα).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών, το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των ήπιων σε σχέση με το παρελθόν προστίμων που προβλέπει το νέο φορολογικό πλαίσιο, και αυτό θα φανεί σύντομα στα στοιχεία που θα δείχνουν μείωση των εισπράξεων από την απόδοση ΦΠΑ.

Με βάση την τελευταία εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, στην περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης προβλέπεται πρόστιμο 50% επί του φόρου (ΦΠΑ) που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών