Η πρώτη σύσκεψη μετά το καλοκαίρι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η πρώτη σύσκεψη μετά το καλοκαίρι

09:49 | 19/8/16
h-prwth-suskepsh-meta-to-kalokairi

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψε ο πρωθυπουργός και σχεδιάζει με τους στενούς του συνεργάτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Καλοκαίρι τέλος για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ήδη από τα μέσα της εβδομάδας οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους και προετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη σύσκεψη, που εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο "φουλ οι μηχανές" από εβδομάδα για την κυβέρνηση, καθώς οι επόμενοι δυο μήνες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμοι για την πορεία της.

Η οικονομία κατέχει εκ των πραγμάτων την πρώτη θέση στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, η πορεία των δημοσιονομικών, τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά που συνδέονται με την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή και το υπόλοιπο της δόσης των 2,8 δις. ευρώ, θα απασχολήσουν το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει κάνει ήδη τους σχεδιασμούς του.

Έμφαση θα δοθεί από την κυβέρνηση και στο επικοινωνιακό κομμάτι και στην επίθεση που δέχεται ειδικότερα από τη ΝΔ για το ζήτημα των συντάξεων, αντιμετωπίζοντας και τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο.

Τα σημειώματα από τα υπουργεία που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής θα περιμένει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ετοιμάσει το "πακέτο" των εξαγγελιών με το οποίο θα βρεθεί στη ΔΕΘ στις 10-11 Σεπτεμβρίου. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η προσπάθεια να αντισταθμιστούν τα βάρη που θα προκύψουν από τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις του φόρου εισοδήματος είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, όμως στόχος του πρωθυπουργού είναι στη Θεσσαλονίκη να αναδείξει την θετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες για τις στοχεύσεις που έχει θέσει στα επικείμενα ταξίδια του και τις επάφες που θα έχει για την οικοδόμηση ενός νέου κύκλου συμμαχιών (Παρίσι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, Αθήνα ηγέτες του νότου, Μπρατισλάβα Σύνοδος Κορυφής, Νέα Υόρη ΓΣ ΟΗΕ).

Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του χρέους με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν πως αυτό το φθινόπωρο είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση. Το βλέμμα εκτός από τον Αμερικανικό παράγοντα και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, είναι στραμμένο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που εκτός απροόπτου μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του.

Ειδική θέση στις συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός θα έχει το προσφυγικό μετά και το τηλεφώνημα που είχε με τον Μπεναλί Γιλντιρίμ με πρωτοβουλία του Τούρκου ομολόγου του. Η πιθανότητα και μόνο οι ροές να αυξηθούν αποτελεί τον μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" αυτή τη στιγμή για το Μέγαρο Μαξίμου. Η στρατηγική της κυβέρνησης αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να στηριχθεί στη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, που έκανε λόγο σε συνέντευξη του, για αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο II.

Στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα αναλυθούν και όλες οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την Συνταγματική αναθεώρηση και τη συγκρότηση της επιτροπής για την έναρξη του διαλόγου, αλλά και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία.

Πηγή: news247

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών