Νέος μαραθώνιος για το Μαξίμου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Νέος μαραθώνιος για το Μαξίμου

09:43 | 29/8/16
neos-marathwnios-gia-to-maksimoy

Συνεχείς αναμένεται να είναι μέσα στην εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup και της ΔΕΘ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα

Μπορεί όλη η συζήτηση το επόμενο τριήμερο να κινείται γύρω από των διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, όμως η κυβέρνηση δίνει έναν παράλληλο "αγώνα δρόμου", καθώς το "παιχνίδι" για άλλη μια φορά θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η σύσκεψη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου, αλλά και του Πάνου Καμμένου και αφορούσε τα ειδικά μισθολόγια.

Η δεύτερη αξιολόγηση

Άτυπη πρεμιέρα της δεύτερης αξιολόγησης από σήμερα με το κυβερνητικό στρατόπεδο να περιμένει από τον Γιώργο Χουλιαράκη να πάρει τα πρώτα θετικά μηνύματα από το Euroworking Group. Τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Παρασκευή στο Μαξίμου.

Η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί θεωρείται κομβική για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και για την υποδόση που εκρεμμεί να εκταμιευτεί. Αυτό που τόνιζε κορυφαίο στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είναι πως "οι επαφές που θα γίνουν στις Βρυξέλλες έχουν σκοπό σε αυτή την διαπραγμάτευση να μην υπάρχουν κωλλυσιεργείες. Να λύνονται έγκαιρα τα προβλήματα και να υπάρχουν συνεννοήσεις πιο γρήγορα και χωρίς παιχνίδια. Να αποφύγουμε δηλαδή τακτικές του παρελθόντος".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Γάλλο επίτροπο είχε την ευκαίρια να συναντήσει ο πρωθυπουργός και στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι. Από τη συζήτηση προέκυψε η εκτίμηση πως ούτε η πλευρά των δανειστών ανησυχεί για την πορεία της δεύτερης αξιολογησης, η οποία θεωρούν πως θα κλείσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Το γεγονός πως ο Πιέρ Μοσκοβισί είναι, πλέον υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος στη θέση του Βάλντις Ντομπρόβσκις αποτελεί ένα καλό μήνυμα για την κυβέρνηση σε σχέση με τη στάση που εκτιμούν πως θα κρατήσουν οι εταίροι από εδώ και πέρα.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί επίσης το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, αλλά και της αναπτυξιακής τράπεζας.

Με τα εργασιακά να πιέζουν σε μεγάλο βαθμό, η θέση της ελληνικής πλευράς, που θα προταχθεί, είναι η συμμετοχή στη διαπραγματευση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να διαφυλαχθούν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στον χώρο. Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ακόμα το πόρισμα της επιτροπής των "σοφών".

Η θετική ατζέντα του Τσίπρα

Αναμένοντας τα παραγωγικά υπουργεία να παραδώσουν τα "σημειώματα" τους για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης μέσα στην εβδομάδα, στο Μαξίμου προετοιμάζουν πυρετωδώς το "καλάθι" της ΔΕΘ. Τα περιθώρια είναι μικρά και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πως, πέρα από τον απολογισμό, θα στοχεύσει σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

1. Οι τηλεοπτικές άδειες και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα είναι ένα βασικό "όπλο" στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα υπενθυμίσει πως μετά από 27 χρόνια μπήκαν κανόνες στη συγκεκριμένη αγορά. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, δεν αποκλείεται μεγάλη μερίδα των χρημάτων που θα εισπραχθούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.

2. Η επαναφορά της συζήτησης για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται όλο και πιο έντονα στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό και στη συνέντευξή του στην Real News να κάνει λόγο για "μη παραίτηση της Ελλάδας σε καμία περίπτωση από την διεκδίκηση των επανορθώσεων"
.
3. Οι θεσμικές αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση με κορυφή της πυραμίδας την συνταγματική αναθεώρηση. Κομβικό χρονικό σημείο είναι η άνοιξη του 2017, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συζήτησης στη Βουλή.

4. Η εξωστρέφεια που θέλει να επιδείξει ο πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο τόσο με τα ταξίδια του όσο και με την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου (μία ημέρα πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ) η Σύνοδος των ηγετών του Νότου. Στόχος ο σχηματισμός ενος μπλοκ σε μια σειρά από ζητήματα (οικονομία, προσφυγικό), ώστε η Ελλάδα να διεκδικεί τα αιτήματά της από εδώ και πέρα μέσα από συγκροτημένες συμμαχίες.

5. Από την κυβέρνηση αναμένουν την έκθεση του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να υπάρχει έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Στόχος του Μαξίμου είναι το θέμα αυτό να έχει διευθετηθεί μέσα στο 2016. "Η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με τη απόφαση που θα λάβει η Ε.Ε. για την απομείωση του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και την "αγωνία" της ελληνικής πλευράς τα πλεονάσματα να είναι μειωμένα από το 2018 και μετά. Η διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο που έχει να προσπεράσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του χρέους.

6. Στην κυβέρνηση βασίζονται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τα δημοσιονονομικά στοιχεία. Ευλελπιστούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα είναι αρνητικός. Μέσα σε αυτό το κλίμα ξορκίζουν οποιαδήποτε πιθανότητα για επιβολή νέων μέτρων, καθώς θεωρούν πως το πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 είναι στόχος εφικτός για να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης".

Ο Γεωργίου και η ΕΛΣΤΑΤ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως θα σεβαστεί απολύτως τη δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι γεγονός, πάντως πως η σπουδή που υπάρχει στην Ευρώπη και αναφέρει ότι τα στοιχεία για το διάστημα 2010 - 2015 δεν μπορεί να αμφισβητηθούν, έχει προκαλέσει μια "αμηχανία" στο Μαξίμου, σε σχέση και με παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης που άφηναν αιμχές για την εγκυρότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση επειδή το βλέμμα του Μαξίμου είναι, πλέον στραμμένο τόσο στην καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ όσο και στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμάται πως κανείς από την ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει να "ανεβάσει" περισσότερο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η παιδεία στο προσκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες  τον πρωθυπουργό επισκέφτηκε την Παρασκευή και ο Νίκος Φίλης, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει πολύ και στο νομοσχέδιο για την παιδεία που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην Βουλή, αλλά και στον αγιασμό της 12ης Σεπτεμβρίου στα σχολεία χωρίς προβλήματα και χωρίς ελλείψεις.

Για το θέμα της εκπαίδευσης, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή η οποία αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών