17:52 | 6/9/16
Την μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ζητά ο Σπύρος Γαληνός
«Ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα στο νησί της Λέσβου, σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Γαληνός ζητά την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός, «γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο εσωτερικό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, με δεκάδες τραυματίες και εικόνες που αναπαρήχθησαν από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και οι οποίες είναι άδικες σε σχέση με το βάρος που έχουμε σηκώσει όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, τονίζει ο κ. Γαληνός, δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ως επακόλουθο του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που διαμένει στη Λέσβο, ενώ οι δομές που διαθέτουμε λειτουργούν εδώ και πολλές ημέρες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους».
Με την επιστολή του, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά «την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δομές οι οποίες, όπως τονίζει, διαθέτουν κενές θέσεις φιλοξενίας και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να παραμένουν καθηλωμένοι στη Λέσβο 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Λέσβος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τις ξεπεράσει».
Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας: «Για το λόγο αυτό και για τους ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, σας απευθύνω έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να ακολουθήσουν, είτε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, είτε μετεγκαταστάσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενέργειες εκ μέρους όλων των συναρμόδιων υπουργείων κρίνονται επιβεβλημένες για την αποφυγή πολύ χειρότερων εξελίξεων, που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τη Λέσβο, αλλά και τη συνολική εικόνα της διαχείρισης εκ μέρους της Ελλάδας» λέει ο κ. Γαληνός.
Και η «Συνύπαρξη»
Με άλλη επιστολή, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Μουζάλα και Δημήτρη Βίτσα, να λάβουν «άμεσες αποφάσεις, κυρίως δε, να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή τους. Οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα. Όταν μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόοδο, προκαλούν δικαιολογημένη οργή, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και εντείνονται».Τα μέλη της «Συνύπαρξης» απευθύνουν «έκκληση» στους δυο υπουργούς «να κάνουν κάτι τώρα, για την Λέσβο και τα άλλα πληττόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προχωρήστε επιτέλους, σημειώνουν, σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, με τρόπο αξιοπρεπή για τους πρόσφυγες και φιλική προς τις τοπικές κοινωνίες. Καμία πλέον χρονοτριβή δεν χωρεί. Άλλωστε, η κοινή λογική και η αίσθηση του δίκαιου, με τίποτε δεν σας επιτρέπει να εφησυχάζετε, γνωρίζοντας ότι σε τρία μόνο νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενείται σήμερα περισσότερο απ το 20% των ευρισκόμενων στη χώρα εγκλωβισμένων μεταναστών-προσφύγων. Μην επιτρέψετε να εξαντληθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, ανοχής και υπομονής της κοινωνίας, που με μεγάλο κόπο εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε» καταλήγει η επιστολή της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΛέσβοςμετανάστεςπρόσφυγες
Σχετικά άρθρα