09:31 | 6/9/16
Η γενική συναίνεση στην άρση του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της συνόδου της G20, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι
Η γενική συναίνεση στην άρση του προστατευτισμού στο εμπόριο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της διάσκεψηςτων χωρών-μελών της G20 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τις απόψεις οικονομολόγων.
Το ζήτημα του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, τέθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων που έθεσε η Κίνα.
Το Πεκίνο ανησυχεί επίσης, για το ενδεχόμενο της ενίσχυσης του προστατευτισμού που προωθείται από νέες εξελίξεις εντός του σημερινού διεθνούς συστήματος όπως, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (8η Νοεμβρίου).
Στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου της αναφερόμενης συνόδου, ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της G20 συμφώνησαν στο "άνοιγμα" του παγκόσμιου εμπορίου.
Αδιέξοδο στις συνομιλίες της G-20 για συριακό και Ουκρανία
Πέραν των οικονομικών θεμάτων, η Ομάδα των Είκοσι (G20) κάλεσε όλες τις χώρες να «εντείνουν τη βοήθειά τους» και να «συντονίσουν» καλύτερα τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να μοιραστούν «τα βάρη που αντιστοιχούν», σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Χανγκτζόου (Κίνα).Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν κατόρθωσαν ωστόσο να φτάσουν σε συμφωνία για το πώς θα τερματισθούν οι μάχες στη Συρία, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην ανατολική κινεζική πόλη Hangzhou.
Ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τερματίστηκε το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στους όρους κατάπαυσης του πυρός, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν κοντά σε κάποια συμφωνία.
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, που πραγματοποιούν χωριστά επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, διαφωνούν κυρίως για την τύχη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού συνεχίζει να θέτει στόχο των επιχειρήσεών του τη συριακή αντιπολίτευση έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, άλλο μήλο της έριδος με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε μετά τη συνάντηση μεταξύ των Ομπάμα και Πούτιν, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι δύσκολη.
Στο περιθώριο της οικονομικής διάσκεψης G-20 ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε επίσης κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να εξετάσουν τις εξελίξεις στη διαμάχη της ανατολικής Ουκρανίας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι τρεις ηγέτες εξέτασαν τις εξελίξεις και την εφαρμογή της νέας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την κλιμάκωση των μαχών που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Γερμανός εκπρόσωπος είχε πει ότι στη συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν την Κυριακή συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται οι συμφωνίες του Μινσκ για την κρίση στην Ουκρανία.
Σχετικές ετικέτες:εμπόριοΚίναΟικονομίαΣύνοδος G20
Σχετικά άρθρα