Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ αναζητούν κοινούς “δρόμους” για το αέριο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ αναζητούν κοινούς “δρόμους” για το αέριο

08:25 | 28/9/16
ellada-kupros-israhl-anazhtoun-koinous-dromoys-gia-to-aerio

Κρίσιμη τριμερής υπουργική συνάντηση με Ισραήλ και Κύπρο, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη

Στη συνάντηση θα παραστούν οι υπουργοί Γιώργος Λακκοτρύπης της Κύπρου και Yuval Steinitz του Ισραήλ και το αντικείμενο της συνάντησης είναι η εδραίωση της «συμμαχίας» που έχουν δημιουργήσει οι τρείς χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων, όπως η μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς τις χώρες κατανάλωσης.

Η «τριμερής» γίνεται σε συνέχεια της αντίστοιχης συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι κ.κ. Α. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μ. Νετανιάχου συμφώνησαν να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα με στόχο ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας όπως και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία. Πρόκειται για το καλώδιο Euro Asia Interconnector και τον αγωγό East Med που έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, ενώ οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι εφικτά από κατασκευαστικής πλευράς. Αναλυτικά, ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ , υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη , 400 χλμ . υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών στην Θεσπρωτία.

Αντίστοιχα η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική. Το έργο συνδέεται εκ των πραγμάτων και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών