Ολοταχώς για δόση και δεύτερη αξιολόγηση, χρέος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ολοταχώς για δόση και δεύτερη αξιολόγηση, χρέος

08:36 | 28/9/16
olotaxws-gia-dosh-kai-deuterh-aksiologhsh-xreos

Μεγάλος σταθμός, αλλά όχι το τέλος του δρόμου , ήταν η χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο έκλεισαν άλλα οκτώ από 15 προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δις ,η ολοκλήρωση του συνόλου των οποίων ,θα ανάψει το πράσινο φως την δεύτερη αξιολόγηση και θα ανοίξει επίσημα την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Αγώνα δρόμου για τα τελευταία τρία , από τα 15 προαπαιτούμενα με την οποία θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει να κάνει το οικονομικό επιτελείο ώστε να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες , έκλεισαν οκτώ προαπαιτούμενα , τρία που αφορούσαν το ασφαλιστικό , τέσσερα που αφορούσαν την ενέργεια και το ένα που αφορούσε το υπερταμείο: Την διάταξη που δέχθηκε τα περισσότερα πλήγματα από σύσσωμη την αντιπολίτευση και αφορούσε την μεταφορά των έξι ΔΕΚΟ ( ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ ΔΕΗ , Εταιρία Κτηριακών Υποδομών ΕΛΒΟ και Αττικό Μετρό ) στην νεοσύστατη « θυγατρική» του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ.

Ολοκληρωμένα διαρθρωτικά ορόσημα θα πρέπει να θεωρούνται:

 - Η στελέχωση του Εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων , που επιβεβαιώθηκε χθες και επίσημα από την Commission . Δύο από τις πέντε θέσεις του συμβουλίου θα καταλάβουν οι προτεινόμενοι από τους θεσμούς κκ Ζακ Λε Πάπ, ο οποίος θα προεδρεύει της επιτροπής, και ο καθηγητής και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΜΣ και νωρίτερα στέλεχος του ΔΝΤ κ. Ντέίβιντ Βεγκάρα

Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις, θα καλυφθούν με τους τρεις υποψήφιους που έχει υποδείξει το υπουργείο οικονομικών: Την κ. Ολγα Χαρίτου (έχει ενταχθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), και τους κκ Γιώργο Ταβλά ,στελέχους της ΤτΕ και καθηγητή του πανεπιστημίου του Λέστερ και Γιώργο Σταμπουλή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-Η κύρωση από την Βουλή της τελικής σύμβασης για το Ελληνικό που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη

- Η θέσπιση διοικητικής δομής και διακριτού προϋπολογισμού, για την ΓΓΔΕ με την σχετική διαδικασία έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς

 - Ο διορισμός διοικητικού συμβουλίου στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

- Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών με την διαδικασία να έχει ξεκινήσει και να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου

Τα ανοιχτά θέματα είναι τρία η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας , ο μηδενισμός του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Τα δύο πρώτα θα προστεθούν σε άλλα νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ενώ η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρώτα η δόση μετά το χρέος

Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ήδη «στην παράταση», το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να χάσει την τελευταία πραγματική προθεσμία , που είναι μέχρι και το τέλος του μήνα .

Με δεδομένο ότι τα ανοιχτά θέματα δεν προλαβαίνουν να κλείσουν μέχρι αύριο Πέμπτη , οπότε θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για το θέμα της Ελλάδας , δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια θετική εισήγηση για την δόση.

Τελευταίο χρονικό ορόσημο - που κανείς δεν θέλει να χαθεί -είναι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου , όπου αναμένεται να πιστοποιηθεί για την Ελλάδα η ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και να γίνει η εισήγηση προς τον ΕΜΣ, για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ .

Εξαιρετικής σημασία θεωρείται για την ελληνική πλευρά και η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ που θα προηγηθεί του Eurogroup ( θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 9 Οκτωβρίου ) . Τούτο διότι στην σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος αλλά και το θέμα της άμεσης ελάφρυνση του χρέους . Το ΔΝΤ δεν παρέλειψε να επαναφέρει το θέμα , στο σημείωμα που ακολούθησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση το άρθρο IV του ταμείου, μαζί με την ανάγκη αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Παρά τις αντιστάσεις που φέρνουν Γερμανία ,Ολλανδία και Φιλανδία η πίεση που μπορεί να ασκήσει το Ταμείου είναι πολύ μεγάλη . Στόχος της ελληνική πλευράς, είναι να ξεκινήσει συνομιλίες για το χρέος παράλληλα με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος

 Συνάντηση με Ρέγκλινγκ

Στην διαδικασία της προετοιμασίας της «μάχης» που θα δοθεί, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα , με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ , στο Λουξεμβούργο . Ο υπουργός οικονομικών ,θα διαβεβαιώσει για την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων εντός προθεσμίας και θα προσπαθήσει να διαγνώσει τις προθέσεις που υπάρχουν,τόσο σε επίπεδο οργανισμού όσο και εντός του Eurogroup , για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το απόγευμα, ο υπουργός οικονομικών, θα μιλήσει σε αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η ΕΤΕπ

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών