Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις

17:18 | 8/9/16

Τι πήγε λάθος με τα ελληνικά μνημόνια και τι είπε για τους τεχνοκράτες ο πρόεδρος της ΝΔ

Χρειάζεται μια νέα σχέση με την τρόικα. Ο λαϊκισμός μας κρατά στα μνημόνια είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Με το ρόλο της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το 1974 συνέκρινε το σημερινό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Αθήνα και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ «σήμερα πρέπει να ηγηθεί μιας καινούργιας αποκατάστασης, αυτή της κανονικότητας έχοντας υπερβεί όσα μας κρατάνε στο παρελθόν».

«Το μνημόνιο δεν είναι το σχέδιο. Δεν καθορίζει το σύνολο των επιλογών μας. Ούτε το μνημόνιο είναι γραμμένο σε γρανίτη. Αυτό που λείπει είναι η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων» για να βγούμε από την κρίση είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι λίγο σαν τις μεταμοσχεύσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια συμβατότητα μεταξύ δότη και δέκτη. Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά», ενώ δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει με «συνέπεια και αποφασιστικότητα» ένα τέτοιο σχέδιο.

Τα λάθη των μνημονίων και ο ρόλος των τεχνοκρατών

Το λάθος των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν το μίγμα πολιτικής που έδωσε έμφαση στην αύξηση της φορολογίας, αντί της στοχευμένης μείωσης δαπανών. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ακόμα δύο αιτίες κάνουν υπαρξιακό το ερώτημα γιατί η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς μνημονίου σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους και η έλλειψη συναίνεσης και κουλτούρας συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που επιλέγουν τη «δομική» αντιπολίτευση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ενοχοποιήθηκαν οι τεχνοκράτες, τους οποίους υπερασπίστηκε, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκρουσιακή λογική δεν επέτρεψε να υιοθετηθεί ένα «δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα υπερβαίνει το μνημόνιο» καθώς «η μεταρρύθμιση ταυτίστηκε με τη λιτότητα».

Χατζηδάκης: Χρειάζεται μια νέα σχέση Ελλάδας και δανειστών

Στο δικό του χαιρετισμό στην ημερίδα «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές- οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος μπήκαν και αποχαιρέτισαν το μνημόνιο ενώ εμείς παραμένουν εγκλωβισμένοι. Αιτία είναι ο λαϊκισμός που αποτελεί εθνικό καρκίνωμα».

Παράλληλα έκανε λόγο για λύσεις ενάντια στη «δημαγωγία και το δογματισμό» ως πρώτο μεγάλο βήμα για να εγκαινιαστεί μια νέα σχέση Ελλάδας και εταίρων καθώς όπως υπογράμμισε «μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την καχυποψία που «μεταφράστηκε σε τιμωρητική αντίληψη από πλευράς τρόικας και την καχυποψία προς τους δανειστές που οδήγησε στα άκρα την κοινωνία»

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών